Будьмо разом у захисті своїх прав

Київська міська рада профспілок, яка об’єднує майже мільйон киян, заявила у зверненні до столичної громади, що підтримка рішення Київради «Про вжиття заходів щодо перерахування з державного бюджету України до міського бюджету міста Києва додаткової дотації у сумі 971344900 грн.»

Профспілки міста підтримують справедливі вимоги Київради та вимагають від держави повернення боргу громаді Києва. Ці кошти підуть на вирішення соціальних проблем, у тому числі й на виконання постанов Кабінету Міністрів, які прийнято, але не забезпечено фінансовими ресурсами. Маються на увазі постанови уряду про надання безплатного житла інвалідам, ветеранам війни, які стоять на квартирній черзі: в бюджеті міста закладено 700 млн. гривень на будівництво 30 тисяч квадратних метрів житла для цієї категорії населення.

А ще київські проф-спілки стурбовані тим, що проект Державного бюджету на 2006 рік не забезпечує конституційні права громадян на достатній життєвий рівень, що включає достатнє харчування, одяг житло, безплатне отримання освіти та медичних послуг, бо порушує основні соціальні закони України, в тому числі «Про державні соціальні стандарти та соціальні державні гарантії», «Про прожитковий мінімум», «Про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік».

Проект бюджету не передбачає фінансування видатків на освіту, охорону здоров’я, культуру і науку в розмірах згідно норм, визначених законодавством про  ці галузі.

У проекті Державного бюджету на 2006 рік не в повній мірі враховано норму статті 19 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», де вказано, що дохідна частина бюджету міста має складати не менше 50 відсотків від суми податків, зборів і обов’язкових платежів, які справляються на території міста Києва. На виконання столичних функцій Києву передбачено замість розрахункових 19 млрд. гривень тільки 6 млрд. гривень – це втричі менше потрібного.

Недофінансування міського бюджету за рахунок боргу Державного бюджету може загострити соціальні потреби міста, а відповідно суспільно-політичну ситуацію у столиці.

«Шановні кияни! Міська рада профспілок звертається до вас з проханням підтримати вимоги Київради, Київського міського голови, проф-спілок Києва щодо повернення київській громаді з Державного бюджету України до міського бюджету Києва додаткової дотації у сумі 971344900 грн. Будьмо разом у захисті своїх прав на краще життя!» – такими словами закінчується звернення.