Сприятимуть здешевленню послуг

Створення ОСББ та організацій, що обслуговують будинки киян, передбачає здешевлення послуг, переконаний начальник Головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський.

– У підсумку ми все одно прийдемо до тарифів, – переконаний Василь Іванович. – Нині вони далекі від реалій. Тарифи на теплову енергію, приміром, покривають до 80 відсотків витрат, а вартість холодної води  потрібно підвищувати не менш як у 2-3 рази; квартирна плата залежно від районів також має зрости у 1,5-2 рази. І особливо гостро стоїть питання про частину квартплати, яка спрямовується на вивезення твердих побутових відходів і обслуговування ліфтів.

Відповідно до нових нормативних документів міська влада переглядатиме вартість усіх комунальних послуг, попередив пан Яструбинський. По-іншому визначатимуть квартплату. Вона буде не такою, як тепер – від 37 до 58 коп. за квадратний метр площі, а залежатиме від конкретного будинку та обсягу наданих або отриманих мешканцями послуг. Хтось платитиме 20-30 коп., а хтось – 2-3 і навіть більше гривень.

– Готується проект рішення сесії Київради щодо нових тарифів на холодну і гарячу воду, але в частині лише вартості холодної води, – зазначає Василь Іванович. – Проте через певну тяганину вони можуть бути введені в дію лише у лютому наступного року.

Пан Яструбинський навів приклад, з нього видно, який безлад панує у сфері тарифів:

– «Київенерго» виставляє рахунки за теплову енергію на підігрів холодної води у гігакалоріях. Цього не передбачено жодними нормативними документами. У столиці ж було встановлено такий порядок (поки його не скасували суди та Мін’юст): власник теплопункту купує теплову енергію, холодну воду і реалізує гарячу в кубометрах. Кількість теплової енергії, що її постачає «Київенерго», ніяк не пов’язана з кубометрами, які спожили мешканці.

Було ухвалене рішення КМДА після закінчення опалювального сезону проводити перерахунок. Якщо мешканці недоплатили за спожите тепло, то за результатами звірки впродовж червня мають доплатити. Якщо переплатили, то ці кошти підуть в рахунок майбутніх платежів. За 2002-2003 роки за гарячу воду потрібно було донарахувати 110 млн. грн., повернути 22 млн. За 2003-2004 рік – донарахувати 122 млн., повернути 27 млн. гривень. Цього року потрібно донарахувати 108 млн. гривень. А по окремих будинках із розрахунку на одну особу виходить 2,5 тис. грн.! Такі розбіжності – одна з причин небажання створювати ОСББ.