Перешкоди новому власнику

Про те, чому немає великого бажання брати участь у створенні майнового власника житлового будинку, нам розповів начальник Головного управління житлового господарства КМДА Михайло Шпарик:

– Передусім до нас звертаються з претензіями на те, що не можуть дійти згоди із владою щодо допоміжних приміщень. Це законодавчо не врегульовано. Друге – питання територій. Коли будувалися ЖБК, для них визначалися території забудови. А під час створення ОСББ прибудинкова територія не визначається. Ми пропонуємо, щоб Головне управління земельних ресурсів до 1 грудня розробило порядок передачі у власність або в користування земельні ділянки, що прилягають до будинків ОСББ та ЖБК. Такий порядок має діяти і щодо будинків комунальної власності. Доглядати на прилеглих територіях за спортивними і дитячими майданчиками, за територією для вигулювання тварин має територіальна громада району. На це повинні виділятися кошти, адже такими майданчиками користуються й мешканці інших будинків.

Аби стимулювати створення ОСББ, пропонуємо надавати їм фінансову допомогу – приблизно 50-70 тис. грн., і на наступний рік запланували на це 21 млн. грн. Крім того, в міському і районних бюджетах передбачено різні субвенції, субсидії і певні кошти на пільги. На жаль, тільки Шевченківський і Деснянський райони передбачили фінансування будинків ОСББ та ЖБК на 2005 рік за рахунок субвенцій, які було виділено на покриття різниці споживання (її називають різницею у тарифах).

З’ясовано, хто має бути виконавцем житлово-комунальних послуг. У будинках комунальної власності їх визначають міська і районні влада. ОСББ, ЖБК та інші власники будинків визначають виконавців послуг самостійно.