Інвалідам та малозабезпеченим стане затишніше

Розпочалося формування міської комплексної програми «Турбота» на 2006 – 2010 роки. У її рамках передбачається надання матеріальної допомоги та постійне соціальне піклування про малозабезпечених, самотніх престарілих, багатодітні сім’ї, одиноких матерів із дітьми, інвалідів та ветеранів війни та праці, дітей-інвалідів, сиріт. А діти працівників внутрішніх справ, які загинули під час виконання службового обов’язку, щоквартально отримуватимуть адресну матеріальну допомогу 150 гривень. «Турбота» також продовжуватиме традицію допомагати інвалідам з працевлаштуванням.

Одним із пріоритетних завдань програми є рання соціальна реабілітація дітей-інвалідів. 2006 року відкриє двері після реконструкції Центр ранньої соціальної реабілітації на базі колишнього дитячого закладу №403, що на вулиці Олени Теліги.

Не обминуть увагою і бездомних. На вулиці Суздальській уже відкрито будинок соціального піклування, де ці люди можуть помитися, постригтися тощо. Така допомога передбачає витрати до 3 гривень на людину. Тут же відкриють нічліжку, перебування в якій однієї особи обійдеться до 6 гривень за добу. На цю добру справу потрібно 3,5 мільйона гривень.

На жаль, щороку зростає кількість людей із психічними розладами, котрі потребують спеціальної допомоги та відповідних умов перебування. У заклади для цієї категорії хворих навіть існує черга. За словами начальника Управління соціального захисту населення КМДА Сергія Бичкова, який днями провів брифінг, незабаром розв’яжуть і цю проблему. Санаторій імені 1 Травня переобладнують на інтернат, в якому перебуватимуть жінки з психічними розладами.
 Для потреб інвалідів на візках було закуплено 33 спеціально обладнаних мікроавтобуси. Проте цих засобів усе-таки не вистачає.

– Часто звертаються люди з проханням допомогти перевезти прикутого до ліжка хворого, але, на жаль, через брак автомобілів ми не можемо задовольнити всі прохання, – розповів Сергій Бичков.– Це питання треба вирішувати на державному рівні. До того ж Кабінет Міністрів схвально відгукнувся про цей почин міської влади.

На фінансування програми «Турбота» на 2006 – 2010 роки передбачається не менш як 800 мільйонів гривень, що на 300 мільйонів більше, ніж було витрачено в 2001 – 2005 років.