М’ясорубка задивляється в дзеркало

Обідати у «МакДональзі» для багатьох стало вже традицією. Іншомовні назви страв «гамбургер» чи «сандвіч» в устах українців звучать нині так само звично, як, скажімо, «вареник» чи «галушка». Головне, щоб тебе обслужили швидко, з приязною посмішкою та нагодували смачно, якісно та ще й недорого. Саме завдяки цим чинникам справжнього сервісу мережа ресторанів швидкого харчування набула в Україні широкої популярності.

За останні два роки до столу відвідувачів «МакДональза» надійшло понад 90 мільйонів штук яловичих котлет для сандвічів! Їх виготовляє компанія «Еска Фуд Солюшн» – дочірнє підприємство німецького холдингу «OSI International Foods GmbH». Не за горами і «день народження» стомільйонної котлети.

А почалося все 2003 року, коли «Еска Фуд Солюшн» взялася за реконструкцію одного з цехів Козятинського птахокомбінату Вінницької області. До 90-х років тут виготовляли яєчний порошок, економічні негаразди не обминули і це підприємство. Але вони зуміли вийти зі скрути. Виручила і компанія «Еска Фуд Солюшн», яка побудувала виробничу лінію з виготовлення м’ясних напівфабрикатів, сприяла вдосконаленню технології процесу забою худоби та обвалювання м’яса. Нині доробок цеху – 190-220 тонн яловичих напівфабрикатів на місяць. Продукція відповідає як вітчизняним, так і світовим стандартам якості. Козятинські котлети можна замовити і в ресторанах Грузії, Азербайджану, Молдови, Білорусі.

Кореспондент «Вечірки» побувала на Козятинському птахокомбінаті, де на власні очі спостерігала процес виробництва котлет для «МакДональза».

Перше, що вразило, майже стерильна чистота на підприємстві. Перш ніж зайти до цеху, журналісти отримали по комплекту «спецівок»: білі комбінезони, шапочки, аби з голови не впала бодай волосина, стерильну маску та бахили на гумовій підошві. Ми стали схожими на хірургічну бригаду, що прямує до операційної. Миємо руки та взуття дезинфікуючим розчином і лише тоді перед нами відчиняються двері до «котлетного» цеху. До речі, жодна особа – від директора до робітника – не потрапить сюди без спецодягу та гігієнічних процедур.

 У цеху всі механізми – за останнім словом техніки. Перед нами гігантська м’ясорубка, в яку робітник кидає великі шматки м’яса і нічого крім м’яса. На стелі прикріплено дзеркало, щоб було зручно спостерігати за процесом перетворення м’яса на фарш.

Відмінної якості яловичина з необхідним вмістом внутрішньом’язового жиру – найбільш придатна для смаження на грилі. Спеціально для «Еска Фуд Солюшн» вирощують худобу на кількох сільськогосподарських підприємствах Вінницької, Хмельницької, Житомирської, Волинської  та Черкаської областей. На жаль, 25% м’яса ще імпортується. Вік тварини не перевищує 24-х місяців. А кожна партія м’яса, що потрапляє на переробку, обов’язково супроводжується ветеринарним свідоцтвом, довідками про відсутність у сировині солей важких металів, пестицидів та радіонуклідів, антибіотиків та гормональних препаратів. А ще сировину перевіряють на дотримання температурного режиму під час обвалювання та перевезення.

У формовочному цеху температура повітря не перевищує +10оС. Спеціальний апарат з 1,5 тонни фаршу за годину «виліплює» аж 31 тисячу штук котлет. Сформовані напівфабрикати-гамбургери проходять шокове заморожування при температурі -183оС за 150 секунд, завдяки чому м’ясо зберігає свої смакові властивості та всі поживні речовини. Далі заморожену продукцію перевіряють металодетектором. Тож гарантовано, що споживачеві під час вживання їжі не потрапить бодай мікроскопічна часточка металу. Запаковані напівфабрикати зберігаються на складі за температури від -18оС до -23оС.

Безпосередньо до «МакДональзів» продукцію перевозять в спеціально обладнаних рефрижираторах-холодильниках. Термін зберігання напівфабрикатів не перевищує 90 діб. Смажаться котлети на грилі без додавання жиру. Аби гамбургер вийшов м’яким і соковитим достатньо внутрім’язового жиру, який міститься лише у високоякісному м’ясі.