Сирота і його «брати»

Чи не щодень чергове політичне утворення проводить з’їзди, брифінги чи прес-конференції, намагаючись переконати у соціальній привабливості своєї програми. «Трудовий Союз» іде на вибори» – заявляють лідери виборчого списку цієї коаліції.

До складу коаліції «Трудовий Союз» увійшли впливові та відомі особистості: лідер коаліції, так званий батько української Конституції Михайло Сирота, поет і народний депутат, «вільний» комуніст Борис Олійник, лідер Партії вільних селян і підприємців Микола Кириченко та лідер партії «Інформаційна Україна» Андрій Колодюк. За словами Михайла Сироти, «це особистості, які мають незаплямовану репутацію і своєю діяльністю довели відданість народу України та вірність трудовим ідеям. Кожен із лідерів має тривалий досвід політичної та управлінської діяльності, що так потрібно для реалізації тих завдань, які нині стоять перед ними».

«Під час десяти місяців функціонування нової влади Україна поступово заглибилася в політичну, економічну та соціальну кризи, цей процес триває. І влада, і опозиція виявилися неспроможними на розробку ефективної концепції розвитку держави, не мають ідеологій і є однаково аморальними», – зауважив Михайло Сирота. Гостро критикували «трудовики» й зміни, внесені до Основного Закону України, які, на їхню думку, мали надто виражений політичний присмак, були дуже поспішними та необдуманими.

Політичну програму коаліції «Трудовий Союз», зрозуміло, спрямовано на підтримку простої трудової людини, найманого робітника, забезпечення йому гідних умов праці, захист прав. «Наша головна ідеологічна цінність – людина, а завдання – реалізувати її потенціал», – так окреслив пріоритети Андрій Колодюк, лідер партії «Інформаційна Україна». Керівник Партії вільних селян і підприємців Микола Кириченко вважає чи не першочерговим захист малого і середнього бізнесу як у місті, так і в селі. Згадав він і діючий проект «Газ і вода у кредит», завдяки якому газифіковано вже не одне село.

Серед проблем, що існують у нашій країні, Михайло Сирота назвав відтік робочої сили за кордон. Також голову коаліції хвилює продаж українських банків іноземцям. Було наведено приклад купівлі «Райфайзен-банком» нашого «Авалю». За словами Сироти, нині йде мова про придбання ще трьох великих банків. Продовжуючи тему, Михайло Дмитрович прокоментував приватизацію «Криворіжсталі»: «Якщо раніше казали, що українську економіку контролює Росія, то тепер можемо «із гіркотою» заявити, що на неї впливають Багамські та інші острови, а також пан індуського походження, який купив «Криворіжсталь».
У свою чергу народний депутат Борис Олійник дещо іронічно висловився щодо вступу України до НАТО: «Якби ми раніше ввійшли туди, то, можливо, НАТО б уже й не було, бо ми таке вміємо робити. Я пропоную поки що подивитися на НАТО з боку».

Логічний виклад лідерами коаліції «Трудовий Союз» своєї праведної позиції схиляв до того, аби повірити в щойно почуте, особливо в умовах, коли вже мало хто знає, кому довіряти і чи варто це робити взагалі. Але такі мої наміри переніс на майбутнє якийсь молодик, що наполегливо пропонував ознайомитися з важливими документами.

Серед отриманих паперів були копії двох заяв: «Голові Трудової партії України Сироті М.Д.» та «У Міністерство юстиції України», підписані головою Всеукраїнської партії трудящих Якібчуком М.І. Там повідомляється, що у червні цього року відбувся II з’їзд Народно-патріотичного об’єднання «За Україну», членською організацією якого є ВПТ (Всеукраїнська партія трудящих). Загалом на з’їзді було обрано 289 делегатів, із яких 145 – від ВПТ, а також ухвалено низку рішень про реорганізацію об’єднання. А конкретніше, про перейменування Народно-патріотичного об’єднання «За Україну» на Народно-патріотичне об’єднання «Трудовий Союз» та обрання його головою Михайла Сироту.

Але (це із заяви до Мін’юсту) «після з’їзду дії голови об’єднання Михайла Сироти викликали не тільки непорозуміння, а й обурення територіальних організацій ВПТ і керівництва нашої партії. Ми констатуємо той факт, що із власної ініціативи М.Сирота дискредитував велику ідею створення «Трудового Союзу». Замість того, щоб пропагувати лейбористську ідеологію захисту людей найманої праці, ідею залучення до діяльності «Трудового Союзу» трудящих та членів профспілок, пан Сирота залучає невідомих і незрозумілих людей великого бізнесу, олігархів, які, дбаючи лише про корисні інтереси, на свій погляд і розсуд уже диктують правила «гри», поведінки та діяльності нерівним посадовим особам ВПТ та її членським організаціям на місцях».

У зв’язку з цим, пан Якібчук, відкликавши всі голоси ВПТ на II з’їзді Народно-патріотичного об’єднання «За Україну», вимагає вважати недійсними ухвалені там рішення.

Також до матеріалів додавався агресивно-саркастичний опус викривального характеру, головним героєм якого був Михайло Сирота обізваний «Бендером української політики». Виходить, і «трудовики» розтягують свій «союз». І тут злагоди нема? А хіба без злагоди щось путнє зробиш?