Ще одна спроба перехитрити народ?

Невтішні для СДПУ(о) прогнози соціологів, «зрада» Партії регіонів, безперспективність блоку Кравчука (чи то пак, перепрошую, Громадського форуму «Об’єднаймо Україну!») змусили есдеків вигадати іншу передвиборну забавку для електорату. Вони ініціюють всеукраїнський референдум: бути Україні в НАТО чи в проросійському ЄЕП?

Більше того – збори ініціативних груп, їхні походи у народ за трьома мільйонами підписів, вся агітаційна й організаційна робота за задумом СДПУ(о) має припадати на період передвиборної кампанії. А сам референдум – головна пропагандистська фішка СДПУ(о) – на день голосування. Мовляв, щоб заощадити гроші держбюджету. І, звісно, безпосередньо в день виборів прорекламувати таким чином СДПУ(о), хоч агітацію під час голосування заборонено. Тим більше, що контроль за всіма етапами референдуму партія покладає на себе.

Хитра затія. Та чи чесна і щира? Мабуть, як і вся діяльність цієї партії за останнє десятиліття.

Закликає, щоправда, СДПУ(о) підтримати її ініціативу й інші партії та організації. А що як серед цих союзників якась рейтингова сила знайдеться. Їй можна буде й «на хвіст» сісти у питанні виборчого блокування. Бо до іменного блоку одного з лідерів СДПУ(о) не багато іменитих політиків пристало.

Лідера есдеків Віктора Медведчука найбільше турбує «непрозора активність» нової влади щодо курсу до НАТО. Проте, він чомусь не проводив референдумів, коли Україна два роки тому підписувала угоду про ЄЕП. Аж тепер згадав. На прес-конференції В.Медведчука журналісти також нагадали йому, як глава адміністрації Кучми супроводжував главу держави до штаб-квартири того ж, «згубного» нині, НАТО, як тоді розроблялася пронатівська Воєнна доктрина України тощо. Невже тоді Медведчука не настільки хвилювала «геополітична доля країни»? Згадали й ще один референдум «за народною ініціативою» 2006 року, до організації якого серед прокучмівських сил доклала рук й СДПУ(о). Державні гроші викинули на вітер чи то «відмили», а де ж так звана імплементація?
Найвигіднішим зовнішньополітичним курсом України Медведчук вважає ЄЕП, до того ж – з наднаціональними органами управління. Загрози суверенітету він не бачить, каже, що Євросоюз теж на 80 відсотків побудований за моделлю СРСР. Щоправда, в жодній  з країн ЄС парламентські партії не пропонують узаконити «захист чужих мов», як це намагається  зробити СДПУ(о) щодо російської.

Є ще одна передвиборна законодавча ідея в СДПУ(о) – роздати виручку від продажу «Криворіжсталі» вкладникам Ощадбанку СРСР. Може, й справедлива пропозиція, але українці її не чули від есдеків, коли в Україні приватизовували інші заводи, обленерго і футбольні команди. Чи, може, і їх треба ще раз державі спробувати перепродати, щоб ощасливити вкладників, які враз збідніли за часів керування країною відомого нині есдека. Проте, на нещадавню зустріч Ющенка з найбагатшими бізнесменами, де домовлялися зокрема й про припинення реприватизації, ходив і есдек Г.Суркіс. Та про вкладників Ощадбанку, певно таки, мовчав.

Віктор Медведчук не виключає, що якщо СДПУ(о) не потрапить у парламент , він «не скучатиме і в бізнесі». Чому б «скучати»: нині бізнес у інших умовах – чесніших і конкурентніших, ніж колись, приміром, у роки діяльності, скажімо, трастової мережі «Омета»...