Київ таки отримає борг!

Учора вже вкотре розмовляли про повернення Мінфіном столиці 972 мільйонів гривень державного боргу. У прямому ефірі «Радіо Київ» про це говорив заступник голови КМДА – начальник Головного фінансового управління Віктор Падалка.

Віктор Михайлович нагадав слухачам, що Господарський суд вирішив питання щодо повернення цих коштів на користь територіальної громади Києва і зобов’язав Мінфін та Державне казначейство переказати гроші. Та уряд не погодився із рішенням і подав касаційну скаргу. Тож має відбутися ще один суд.

– Ми вважаємо, що розгляд цього питання перейшов уже в іншу площину, – зазначив Віктор Падалка. – Чотири роки поспіль Верховна Рада ухвалювала закони, в яких говорилося, що з метою стимулювання нарощування фінансової бази, зацікавленості регіонів у збільшенні надходжень до бюджету сума перевиконання цих надходжень повертається регіонам. Для Києва на 2004 рік було заплановано 14,6 млрд. грн. бюджетних надходжень. Оті 972 млн., про які говоримо, становлять лише 7 відсотків перевиконання. Тобто йдеться не про якусь фантастичну суму.

І питання тут не у складних взаємовідносинах посадовців – це приклад неправильних взаємовіносин органів центральної виконавчої влади з органами місцевого самоврядування. Повернення державних боргів чекають дев’ять регіонів, зокрема Львів, Черкаська, Закарпатська, Житомирська та інші області. Київ не чекає милості, а домагається свого. Тож виходить так, що коли у квітні підбили підсумки виконання бюджету-2004, то забули сказати: «Наша домовленість втратила чинність із 1 січня 2005 року»?

– Чи мала змогу держава вчасно повернути ці кошти? – запитали журналісти.

– Мала. Адже на початку року на рахунках казначейства було 1,8 млрд. грн. залишкових коштів. На 1 липня – 5 млрд.

– Куди столиця планувала спрямувати ці кошти?

– Близько 300 млн. грн. передбачалося на введення в дію нових станцій метрополітену, будівництво Лялькового театру тощо. 265 млн. – на часткову компенсацію різниці тарифів у комунальній сфері та транспорті, аби не підвищувати їх для киян. Частину коштів – на поліпшення харчування у медичних закладах, збільшення видатків на медикаменти у лікарнях, ремонти туалетів у школах тощо.

– Як, на вашу думку, завершиться ця справа?

– Я впевнений, що Київ отримає ці кошти. Закон треба виконувати.