Руслана в Китаї й Грузії

«Українська музика пролунала на весь Китай», – запевняє Руслана. Уперше після «Євробачення» вона зустрілася з журналістами та розповіла про свої далекосяжні плани.

Графік співачки після Пісенного конкурсу став ще напруженішим, ніж до того. Музичну діяльність вона поєднує із соціальною і, буває, за день відвідує кілька країн. До Китаю Руслана їздила разом із Національною телекомпанією України, яка з центральним телебаченням Китаю (CCTV-3) обговорювала питання майбутнього співробітництва, зокрема у сфері музичних та розважальних проектів. Під час триденного візиту на початку жовтня Руслана брала участь у великому телевізійному проекті «Wanna Challenge», аудиторія якого становить щонайменше 150 мільйонів осіб (максимум – 800 мільйонів). «Виступити зараз у Китаї – це все одно, що було привезти «Боні М» до Радянського Союзу, – розповідає артистка, – мене сприйняли там дуже добре, але цензура усе ж дала себе знати: вийти на сцену дозволили лише за умови пристойного одягу. Тобто мій класичний «дикий» костюм там вважається непристойним. Використання батогів під час шоу також заборонили – це занадто агресивно, на думку китайців. Слава Богу, хоч трембіти дозволили».

Руслана вивчила кілька фраз китайською мовою, бо й надалі планує туди приїздити. З-поміж інших екзотичних напрямів, де незабаром пролунають «Дикі танці» у живому виконанні – Корея та ПАР.

У жовтні на запрошення президента Грузії Михайла Саакашвілі Руслана відвідала Грузію. Там вона два дні літала на гелікоптері над Кавказом – шукала місця для зйомок майбутніх кліпів. «Культури гір мають багато спільного, – впевнена артистка, – тож мої фольклорні експедиції і в Грузію, і в Румунію мають на меті довести, що українська культура набагато масштабніша, ніж ми уявляємо, що вона поширена аж до Тибету». Саме з пізнавальною метою Руслана багато зустрічається з етнографами та науковцями.

Важливим напрямом діяльності артистки залишається і соціальний. У липні вона підписала угоду щодо співпраці з Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Проблема, якою опікуватиметься Руслана, – попередження українських дівчат про певні небезпеки, які їх можуть очікувати після виїзду на заробітки за кордон, зокрема Росії та Туреччини.

«Я зустрічалася з кількома дівчатами, які не здорові, але хоча б живі повернулися з так званих «заробітків», де їх жорстоко зґвалтували, – розповідає Руслана. – Вони щиро вірили, що за кордоном на них і справді чекає робота няні, вчительки… Якщо нам удасться застерегти від такої помилки хоча б кількох дівчат, це вже буде успіхом. Жахливо, що саме українці вербують тут легковірних, і деякі митники, штампуючи паспорти дівчатам, іронічно посміхаються, знаючи, що ті навряд чи повернуться... Дівчат перепродують у їхній же присутності, «наварюючи» на цьому одну-дві тисячі доларів. Про все це навіть тяжко говорити».
Дворічна соціальна кампанія за участю Руслани розпочнеться на території України, а також охопить низку країн Європи. Офіційний її старт заплановано на листопад 2005 року.