Шлягер туру приписаний до Львова

Сьогодні відбудуться матчі однієї восьмої фіналу

Серед шістнадцяти колективів, що продовжують боротьбу в другому за престижністю національному турнірі, лише четверо не беруть участі в елітних перегонах. Але саме вони висунули зі свого гурту команду, яка виступить в ролі господаря центральної зустрічі кубкового туру. Мова про «Карпати», які прийматимуть у Львові чемпіонів України з Донецька.

Хоча «Карпати» й проходять переекзаменовку в першій національній лізі, ставлення до них об’єктивно серйозне. По-перше, тому, що львів’яни по праву вважаються чи не головними претендентами на підвищення в ранзі. А по-друге, саме ця команда володіє справжнім «кубковим» характером, що промовисто засвідчила ще за союзних часів, тріумфувавши в «кришталевому» турнірі 1969 року, до речі, як і нині, в ранзі першолігового клубу. Новітні часи «Карпати» ознаменували двома виходами до фіналу – 1993 і 1999 років. І хоча в обох випадках львів’яни поступилися нашому «Динамо» – 1:2 і 0:3, конче важливого досвіду, як і специфічного авторитету, таки набули. Зважаючи на це, до поєдинку з «Шахтарем» вони підійшли без остраху. Ця зустріч, за словами львівських фахівців, має стати своєрідною атестацією першолігового рівня: що не  кажіть, а одного з основних лідерів другого дивізіону вітчизняного чемпіонату проекзаменує лідер елітного гурту… Принагідно нагадаймо, що «Карпати» і «Шахтар» у різні часи змагалися в кубковому турнірі тричі, й одного разу навіть вибили іменитіших гірників з розиграшу. Найперший двобій відбувся найпершого національного сезону. Навесні 1992 року донецькі футболісти здобули дві перемоги саме на цій стадії – в одній восьмій фіналу, забивши львів’янам чотири м’ячі і пропустивши один. З учасників тих матчів і досі в звичному строю лише воротар гірників Шутков. Через сім років опоненти обмінялися перемогами – 1:0 і 1:2, але м’яч, забитий Мизіним у Донецьку, вивів до фіналу «Карпати». Останнє за часом побачення визнаних кубкових бійців припало на листопад 2001 року та стадію чвертьфіналу. Гору взяв «Шахтар», але вельми непросто – 2:0 і 0:1. Цікаво, що переможний гол став справою капітана донецької команди Тимощука. Проте найбільше кривди львів’янам завдав оборонець Попов, який в кубкових матчах забив їм аж три м’ячі і який тепер захищає спортивні кольори запорізького «Металурга».

Інші матчі 1/8 фіналу Кубка країни: «Динамо» – «Металіст» (шість кубкових зустрічей – чотири перемоги киян і дві нічиї, співвідношення м’ячів – 15:3, найрезультативніші – Гусин, Ребров і Шацьких, по три голи, цьогорічний чемпіонат – 2:2 в Києві). «Сталь»А. – «Металург»Д. (кубкова прем’єра, цьогорічний чемпіонат – 0:5 в Донецьку). «Ворскла» – «Дніпро» (кубкових зустрічей раніше не було, цьогорічний чемпіонат – 1:1 у Полтаві). «Газовик-Скала» – «Іллічівець» (кубкові шляхи команд, які виступають в різних лігах, не перетиналися). «Кривбас» – «Таврія» (найперша кубкова зустріч, у цьогорічному чемпіонаті – 2:0 в Кривому Розі). «Сталь» Дз. – «Арсенал» (найперше в історії протистояння суперників з різних ліг). «Верес» – «Металург» Зп. (кубкова прем’єра).