Командний чемпіонат світу

Україна – з титулом і з надіями

Найпершого листопадового дня в  Ізраїлі стартує командний чемпіонат світу з шахів. Серед десяти його учасників буде й  вітчизняна дружина. До того ж українці відстоюватимуть чемпіонський титул, завойований чотири роки тому.

Світовий чемпіонат однаковою мірою і престижний, і винятковий,  бо проводиться виключно для вузького кола вибраних. Мова про переможців континентальних турнірів найвищого рангу, призерів олімпійських змагань серед чоловічих команд і найсильнішу жіночу дружину Всесвітньої шахової олімпіади. Кожного четвертого року до цієї когорти долучається господар планетарного шахового форуму, і подія, котрої в «чорно-білому королівстві» очікують з особливим інтересом, стає реальністю.

Свого часу шаховим гегемоном у світі була союзна збірна, конкуренцію котрій на різних етапах складали американці, німці, югослави та угорці. Після розвалу СРСР на роль світового лідера претендує не тільки Росія, а й команди пострадянських держав. Але лише одній з них – українській – поталанило зійти на шахову вершину.

Ізраїль стане черговим місцем збору найсильніших шахових дружин сучасності в листопаді 2005 року. Крім команди господарів і чемпіонського колективу з України, боротьбу за титул поведуть обидві китайські збірні (жіноча та чоловіча), а також чоловічі національні команди Вірменії, Грузії, Замбії, Куби, Росії та Сполучених Штатів Америки. Як і раніше, матчі пройдуть за коловою системою і на чотирьох дошках, а кожна збірна  складатиметься з шести гравців.
 Україна, як повідомили кореспондентові «Вечірки» в національній шаховій федерації, заявила для участі в світовому чемпіонаті команду, яка ніскільки не відрізняється від зразкового відповідника чотирирічної давнини. А це означає, що наші провідні гросмейстери, заявивши кілька місяців тому про відмову виступати в національній команді на знак протесту проти організаційної дискримінації шахів на батьківщині, таки пішли на певні компроміси зі спортивною владою. Тренер Володимир Тукмаков і капітан (офіційний представник) команди Леонід Тимошенко покладаються на досвід і майстерність міжнародних гросмейстерів – львів’ян Василя Іванчука і Андрія Волокитіна, киянина Руслана Пономарьова, харків’ян Олександра Мойсеєнка та Павла Ельянова, сімферопольця Сергія Карякіна. Запасним названо цьогорічного чемпіона країни краматорця Олександра Арещенка.

Розхожа думка про те, що легше завоювати чемпіонський титул, аніж захистити його, повною мірою стосується й шахів.  Бодай тому, що конкуренція в шаховому світі винятково гостра. Цього разу, за попередніми оцінками незалежних експертів, основними суперниками «жовто-блакитних» варто вважати бездоганно сформовану російську збірну, а також ізраїльських  і китайських шахістів. Хоча й решта команд насправді варта і поваги, і підвищеної уваги. Росіяни, зокрема, планують задіяти на світовому чемпіонаті одразу трьох шахістів, індивідуальний рейтинг яких перевищує 2700 пунктів – бронзового призера та учасника останнього світового чемпіонату Свидлера та Морозевича відповідно, а також Грищука, товариство котрим складуть Дреєв, Мотильов і Бареєв. Особливий склад заявили й вірмени, серед яких двоє гросмейстерів із світової когорти (Акопян і Аронян), а ще двоє – Ваганян і Лпутян – за досвідом результативних виступів у міжнародних турнірах  високого рівня переважають більшість своїх опонентів з інших національних команд. А от американці, не вельми напружуючись, відрядили до Ізраїлю збірну, абсолютно повністю укомплектовану «колишніми радянськими» на чолі з міжнародними гросмейстерами Гульком і Кайдановим, серед яких знайшлися місця й для двох екс-українців – Онищука та Новикова.

До речі, середній рейтинг української національної команди дещо нижчий за російський відповідник: 2679 пунктів проти 2695. Проте так було й чотири роки тому, коли на вершину зійшла наша дружина. А отже, все й насправді вирішується виключно в грі.