Матвієнко не буде сателітом Тимошенко

Конфлікт в УРП «Собор» ще матиме своє продовження й після партійного розколу на з’їзді. Представники крила, яке очолив Левко Лук’яненко, силоміць захопили центральний офіс партії. Відступаючи, прихильники Анатолія Матвієнка прихопили із собою печатку і партійну документацію, звернулися до Мін’юсту та погрожують судом.

У суботу «Вечірка» розповідала про позицію «антиматвієнківської» групи. Сьогодні мова – про позицію матвієнківців.

Анатолій Матвієнко виступив на підтримку прем’єрства Юрія Єханурова, щоб не допустити «переходу кризи в загальну катастрофу». За це «партії було гарантовано одну міністерську, одну губернаторську і кілька посад заступників міністра». Та поки лідер партії був ще прем’єром у Криму, депутати-«соборівці» в Києві вибрали, за словами Матвієнка, інший пріоритет – «не робити нічого такого, що могло б не сподобатися керівництву БЮТ».

– Наслідок відомий. 20 вересня Єхануров отримав 223 голоси – йому не вистачило бодай трьох із п’яти голосів «Собору». Це мало наслідком подвійну зраду. Спершу дехто з керівництва БЮТ розпочав інтенсивні переговори з Януковичем, аби загнати кризу в глухий кут і вимагати відставки президента. А згодом президентська команда зробила вимушений крок у відповідь й підписала ганебний меморандум з опозицією, який змусив багатьох говорити про «остаточний похорон ідеалів Майдану». Наголошую – це наслідок неголосування п’ятьох депутатів від «Собору», – вважає Матвієнко.

За словами Матвієнка, його опонентами керує прагматичний інтерес – «не треба нічого робити, а просто сісти на сани БЮТ і їхати на парламентські й місцеві вибори». Матвієнко ж пропонує «думати не лише про 2006 рік, а дивитися у 2009-й, 2011-й, не йти беззастережно у фарватері «Батьківщини» як молодший партнер на лакейських умовах».

«Чи готові ми визнати, що Юлія Володимирівна (й тільки вона) – наш президент 2009 року?» – перепитує однопартійців А.Матвієнко. Він не погоджується з «соціалістичною ідеологією» її урядування. А тому й далі наполягає на рівноправному формуванні «Української правиці» – блоку УРП «Собор», УНП, НРУ та інших націонал-демократичних партій, не вилучаючи зі списку й «Батьківщини». «Ми повинні ставити собі належну ціну, мати власне обличчя, гідну позицію, а не бути сателітом зі зв’язаним імперативним мандатом (після політреформи парламентарії стають фактично підлеглими лідера фракції – О.П.) руками», – заявив Матвієнко.

Очевидно, що самостійність Матвієнка не подобається лідерам БЮТ. Керівник секретаріату «Батьківщини» Ярослав Федорчук, зокрема, заявив, що «Собор» пустять у БЮТ лише тоді, коли звідти піде Матвієнко. Та й Юлія Володимирівна, за словами Анатолія Сергійовича, йому відверто про це заявила. Матвієнко вважає, що «Батьківщина» «втручалася у внутріпартійні справи іншого суб’єкта БЮТ і це, м’яко кажучи, не коректно». Мета – ослабити «Собор», аби йому «менше запропонувати» на виборах.

Матвієнко каже, що «завжди проводив у партії лінію президента», і нині не хоче «легко сісти на хвилю розчарування». Він переконаний, що «Собор» не має права зрадити Ющенка, бо «партія є відповідальною за політику президента перед народом».

«Я ніколи не боровся за посаду, але не дам будь-кому топтати мою гідність неправовим чином», – попередив Матвієнко і пообіцяв судитися. До правоохоронців політик звернувся й щодо «взяття штурмом» партофісу. «Вони вже все описують, навіть ложки й чашки. Кожен із них нічого не пристарався для партії, але ділити вміють», – обурюється Анатолій Сергійович.

Називаючи п’ятнадцятий з’їзд «заколотом», а, отже, нелегітимним, прихильники А.Матвієнка переобрали Центральний провід партії і скликають наприкінці листопада інший надзвичайний з’їзд – теж п’ятнадцятий. Утім, рішення суботнішнього з’їзду, який обрав в.о.голови партії Левка Лук’яненка і курс на блокування в БЮТ, уже привітала сама Юлія Володимирівна. А Лук’яненко сумнівається, чи зможе надалі подавати руку Матвієнку.