Медицина матиме пріоритет

Ми запитали Київського міського голову, наскільки успішною була його зустріч з виконавчим директором Світового банку Адріаном Мелкертом?
– Із цим банком у нас склалися не лише ділові, а й добрі дружні стосунки, – відповів Олександр Омельченко. – Ми обговорили дуже принципові питання. Мій заступник Віктор Падалка поїхав у відрядження, аби домовитися про кредит у Світовому банку. Столиця отримає наприкінці листопада 250 мільйонів доларів позики терміном на сім років. Це дасть змогу продовжити і завершити будівництво Подільсько-Воскресенського мосту – завдовжки 7,2 кілометра з метрополітеном.

Кошти спрямуємо і на будівництво Центру серця на 150 ліжок біля лікарні швидої допомоги. Буде змога у Києві проводити складні операції на серці. Поки що наші громадяни одержують таку допомогу за кордоном і не менш як за 60 тисяч доларів. Ми ж плануємо виконувати їх безплатно. Наступного року почнемо будівництво ще одного  такого центру – у медмістечку на правому березі. Обов’язково зведемо новий сучасний Центр захисту матері і дитини – надто багато немовлят в Україні помирає  під час пологів. Відкриємо й опіковий центр. Адже в нас поки що немає технології вирощування шкіри після опіків, а, як доводить життя, потреба у ній велика.

Починаючи із бюджету наступного року, найближчі 5-7 років будуть пріоритетними у сфері охорони здоров’я. Ми, на жаль, відстаємо з розвитком і забезпеченням медициною від Японії на 25, а від Німеччини, Франції та Ізраїлю – на 20 років. Якщо в Україні середній вік чоловіків 67, а жінок – 71 рік, то це на 10-12 років менше, ніж живе середній європеєць.