«Не продам – самі з’їмо»

Правду кажуть, що у страху очі великі, а якщо він таки небезпідставний… Нинішньої осені Україна опинилася у кільці підступної епідемії – пташиного грипу. Щодня інформаційні агентства повідомляють про нові й нові його спалахи. У Росії вслід за Тульською областю до цього списку приєдналася Челябінська, де у приватному секторі знищено тисячу голів свійської птиці. У кінці минулого тижня небезпечний вірус виявлено у Швеції. У Хорватії у національному заповіднику загинуло шестеро диких лебедів, тому  20-кілометрову зону довкола нього дезінфіковано. Кілька спалахів цієї пошесті виявлено у гирлі Дунаю, в Румунії. У деяких країнах попит на м’ясо впав на дві третини. Перебрався вірус з нашого континенту до Південної Америки – перший спалах його зафіксовано у Колумбії.

Українці насторожено сприймають кожне таке повідомлення і молять Бога, аби відвів таку пошесть від нас. Адже сховатися від неї  неможливо, позаяк Україна знаходиться на перехресті міграційних шляхів перелітних птахів. За словами керівника Українського центру кільцювання птахів АН України Анатолія Полуди, існує ймовірність того, що  вірус можуть до нас занести пернаті, які летять  до Туреччини з тієї ж Тульської області.

Не дивно, що пересічних споживачів непокоїть питання, чи не страшно  нині споживати курятину, гусятину, качатину, індичатину і навіть страусятину. Добитися однозначної відповіді  у фахівців ветеринарної медицини складно. Міністр агропромислового комплексу України Олександр  Баранівський у своїх останніх інтерв’ю ЗМІ делікатно обминає це питання,  акцентуючи увагу на тому, що при тривалій термічній обробці (+85оС) вірус пташиного грипу гине. Одначе він може зберігатися упродовж  кількох років  у замороженому стані. Відповідні служби вживають найефективніших заходів, аби не допустити спалаху пташиного грипу в Україні: посилено контроль за імпортованим м’ясом на кордоні, сільському населенню рекомендовано не випускати свійську птицю на ставки річки і т. ін. А днями одна бабуся на ринку мені сказала, що у їхньому селі задля профілактики курям стали давати якісь краплі.

Поруч неї молодиця із Яготинського району продавала здоровенного гусака і качку, по 20 гривень за кілограм просила.

– Покупців багато на ваш товар? – поцікавилася я.

– Питають по чому, але не беруть, та до вечора продам, – упевнено відповіла.

– Вони ж у вас, либонь, і досі плавають на воді?

– Звісно, бо ж ставок ще кригою не вкрився.

– А не боїтеся, що вірус підхоплять?

– Таке скажете, то ж у Туреччині та Румунії його виявили, а ми від них о-го-го. Гадаєте, що через це і не купують  мою птицю? Не продам – самі з’їмо, – засміялася. – У мене ніхто не відмовиться від смаженої качки.

Йду далі повз паркан. Біля входу на ринок прилаштувалася із здоровенною торбою ще одна жінка. Вона торгувала курями, либонь із 20 штук привезла.
– А де ж ви їх стільки набрали, певно, увесь курятник перешерстили?  – спитала я.– Ще й вдома  чимало залишилося, – буркнула невдоволено. – Хочете, то беріть, 15 гривень за курочку прошу. Такої у магазині не купите. А ні, то йдіть собі геть!


Я й пішла, не хотіла  сперечатися із  продавщицею, яка порушує правила торгівлі: щонайперше, не має на те дозволу ветеринарного лікаря, виклала товар  на брудний асфальт, по якому щойно вешталися собаки. Це, як мовиться,  парафія фахівців і дирекції ринку.

На жаль, ми продовжуємо жити за принципом: поки грім не загримить… Але не всі. Приміром, моя сусідка-пенсіонерка відмовилася від білого м’яса і мені порадила не купувати  курятини та яєць, бо не довіряє запевненням наших фахівців. Може, вона має рацію?

Дехто вважає, що  певні фахівці роздмухують цю істерію,  тому, що, мовляв, це вигідно для фармацевтичних фірм. Професор Аркадій Фролов, керівник Українського центру грипу, у інтерв’ю 5-му  телеканалу  спростував таке твердження. Він наголосив, що в Україні пташиний грип із віртуального переростає у реальний. Існує п’ятнадцять його видів, найнебезпечніший, смертельний, вірус  типів Н5 №5 і Н7 №7. Решта начебто менш небезпечні,  проте вони мають властивість адаптуватися, мінятися і швидко переходити до загрозливої  групи. Поки що єдиний спосіб вберегтися від  грипу –  щеплення і  посилена вітамінізація. Задля підвищення імунітету він радить вживати як дорослим, так і дітям якомога більше часнику, цибулі, хрону, смородини, шипшини, ехінацеї.