Із двору не вийшли

23-річний Степан приїхав до Києва в гості. У Дарницькому районі жив його рідний брат. Давненько не бачилися, тому зустріч була теплою. Один одному розповідали про своє життя-буття, а згодом продовжили за чаркою.

Коли ж од застілля втомилися, Степан погодився на пропозицію братового сина Олександра  ще трохи погуляти, подихати свіжим повітрям і познайомитися з його приятелями. На подвір’ї біля дитячого майданчика Олександр представив дядька своїм друзям і подругам. Знайомство вирішили відсвяткувати. Усім було весело. Приятелі одразу знайшли спільну мову зі Степаном: він  був майже їхнього віку…

Навпроти, на сусідній лавочці, розташувалася ще одна компанія, яка теж щось відзначала. І тут, зрозуміло, не обійшлося без оковитої. Пізніше ніхто не зміг пояснити слідчому, через що  почалася суперечка між двома «таборами». Проте всі пам’ятали, що  пристрасті  розпалилися ще й які. Словесні перепалки виникли між Степаном та Миколою. Аби не заважати всім, Степан запропонував  поговорити сам на сам. Відійшовши вбік, про щось довго розмовляли, а потім, потиснувши руки, чоловіки повернулися кожен до своєї компанії.

Здавалося, все владналося  й пристрасті вгамувалися. Однак добре захмелілий племінник Степана зухвало вигукнув, аби усі почули, що  негідникові слід натовкти пику.

Від почутого Микола спалахнув, мов сірник, і кинувся у бійку. Четверо чоловіків зійшлися врукопашну не на жарт.  Захмелілі спостерігачі не розбороняли розлючених, а очікували, хто ж вийде переможцем.

І хвилини не минуло після початку сутички,  як Степан почав повільно опускатися на коліна ні на що не реагуючи, він  лише тримався за серце і стогнав. Коли ж упав на землю, усі побачили кров.

– Під час бійки Микола дістав із кишені ножа й  завдав чотири удари Степанові, –  каже старший слідчий прокуратури Дарницького району Микола Касєко. – Один із ударів  став смертельним для Степана. Під час  слідства з’ясувалося, що Микола вже мав проблеми із законом. Свого часу  був засуджений за зберігання наркотиків, однак відбувся тоді умовним покаранням. Йому інкримінується  стаття 115 ККУ (умисне убивство).

 *  *  *



У Миколи нещодавно народилася дитина, яка тепер зростатиме без батька. Навряд суд зважить на цю обставину й пом’якшить вирок убивці. Рідні ж Степана шоковані жахливим перебігом подій, вони й досі не можуть прийти до тями від того, що сталося. Найбільше докоряє собі племінник, адже це за його сприяння дядька втягнули в бійку. Дивує у цій історії й те, що дорослим чоловікам забракло елементарної поміркованості, щоб залагодити суперечку, а відтак і зберегти життя.