Перемога варшавського мера

Попередні дані результатів президентських виборів у Польщі засвідчили беззаперечну перемогу варшавського мера Леха Качинського, представника націонал-консервативної партії «Право і справедливість». За нього віддали свої голоси близько 54 відсотки поляків. Тобто майже на 10% більше, ніж за його головного конкурента Дональда Туска, який лідирував після першого туру. Усього у виборах взяли участь приблизно половина поляків з правом голосу.

Качинський критикував плани суперника щодо проведення блискавичних ринкових реформ, а сам обіцяв зберегти соціальну допомогу для незахищених верств. Варшава поліпшуватиме відносини з Росією та Німеччиною. А референдум щодо запровадження в Польщі євро, на думку Качинського, має відбутися не раніше 2010 року.

Качинський має репутацію консерватора, який виступає за повернення польського суспільства до римо-католицьких цінностей і заявляє про наміри викорінити в країні корупцію не лише своїми силами, а й з допомогою свого конкурента: «Я хочу якнайшвидше сформувати уряд. Говоритиму про це з Дональдом Туском». У свою чергу Дональд Туск уже привітав переможця.

Отже, Лех Качинський пересяде в президентське крісло після Алєксандра Квасьнєвського, чиї повноваження збігають 23 грудня.

Щодо української політики Качинського, в інтерв’ю «Німецькій хвилі» коментатор журналу «Солідарність» Мацєй Лєнтовський висловив думку, що Варшава стане приязнішим партнером України, ніж це було раніше. «Але ми повинні мати ясність щодо напрямку руху України», – сказав відомий польський оглядач. За його словами, Лех Качинський, який уважно стежив за розвитком помаранчевої революції, стурбований новим зближенням України з Москвою.

Такої ж думки польський політолог, давній знайомий «Вечірнього Києва» Пьотр Адрусечко, який висловив сподівання, що відтепер Польща не лише голосуватиме за приєднання Києва до ЄС, а обома руками тягтиме Україну до Європи.