Іванків на передньому рубежі

Якби ще десять років тому хтось сказав, що в Іванкові, райцентрі Київщини, буде прикордонна комендатура (управління, що об’єднує декілька прикордонних застав; підпорядковане воно безпосередньо начальнику прикордонного загону), з нього посміялися б. Але у другій половині 2002 року в суто тиловому Іванкові з’явилося управління прикордонної комендатури. Воно об’єднало три застави, які взяли під охорону 166-кілометрову ділянку кордону з Білоруссю.

Основним завданням стало унеможливити порушення рубежу з боку сусідньої країни у бік 30-кілометрової зони відчуження аварійної Чорнобильської АЕС. Днями в Іванкові відкрили реконструйовану будівлю прикордонного форпосту.

Під час  урочистої  церемонії голова Київської обласної ради Микола Приймаченко наголосив, що Київщина, яка за часів незалежності України стала прикордонною, приділяє велику увагу розвитку інфраструктури підрозділів. Про це свідчить, зокрема, передача на баланс Держприкордонслужби будівлі, яка належала місцевому відділенню «Сільгосптехніки». Споруду переобладнано у відповідності із завданнями прикордонників і побутовими вимогами сьогодення.

А голова Держприкордонслужби Микола Литвин  зауважив, що міліція в цьому регіоні державний кордон не охороняє. Це справа прикордонників. А заразом і протидія зазіханням  на річкові багатства Дніпра та Прип’яті.

Комендант Іванківської ділянки майор Віктор Чорноокий розповів, що особовий склад – це в основному контрактники. Вони озброєні сучасною стрілецькою зброєю. У їхньому розпорядженні – надійні засоби зв’язку, зокрема й космічного. Є тут і достатня кількість автомобілів (з обладнанням, що контролює рівень радіаційної забрудненості), швидкісні катери морської охорони. До речі, Віктор Чорноокий повідомив, що найближчим часом закінчується реконструкція гуртожитку, де мешкатимуть прикордонники зі своїми сім’ями.

До кінця 2005 року новосілля справлять прикордонники вісімнадцяти застав.