Наше національне багатство стало дорожчим

Учора, як і планувалося, переможцем конкурсу з продажу 93,02 відсотків акцій відкритого акціонерного товариства «Криворізький гірничо-металургійний комбінат «Криворіжсталь» Фонд державного майна назвав найбільшого в світі виробника сталі – металургійний холдинг Mittal Steel Germany Gmb, що запропонував за пакет акцій 24 млрд. 200 млн. гривень.

Аукціонні торги, як і було обіцяно, транслювали по телебаченню. Нагадаємо, що за «Криворіжсталь» змагалися такі промислово-фінансові гіганти як Mittal Steel, «Смарт-груп» і консорціум «Індустріальна група» («Індустріальний союз Донбасу» і Arcelor).

Стартовою була найбільша ціна, зазначена в фінансових пропозиціях учасників аукціону – 12 млрд. 600 млн. гривень. Аукціон тривав 50 хвилин. «Смарт-груп» залишила торги після того, як ціна за пакет акцій зросла до 17,7 млрд. гривень.

Mittal Steel 2004 року, маючи виробничі потужності в 14 країнах світу, виробила 42,1 млн. тонн сталі й одержала понад 22 млрд. доларів прибутку. У компанії працює 179 тисяч чоловік. Вона торгує на Нью-Йоркській фондовій біржі й біржі Euronext. У 2004 році Mittal Steel разом із американською компанією US Steel пропонувала за «Криворіжсталь» 1,5 млрд. доларів. Покупець «Криворіжсталі» зобов’язаний буде до 2010 року інвестувати в підприємство 2,4 млрд. доларів.

У будинку Фонду держмайна, де відбувався аукціон, були присутні президент Віктор Ющенко, прем’єр-міністр Юрій Єхануров і глава МВС Юрій Луценко, а ще – екс-прем’єр Юлія Тимошенко і народний депутат Андрій Шкіль.

Аналітики припускали, що ціна «Криворіжсталі» може сягнути не більш як 2,5-2,7 млрд. доларів, однак торги перевищили сподівання. Радник Президента України Олександр Пасхавер вважає, що проведений аукціон зіграв велику роль у справі подальшої приватизації. В ефірі «5 каналу» він заявив, що «відтепер наше національне багатство стало дорожчим». У свою чергу заступник голови Фонду державного майна Олександр Бондар в інтерв’ю журналістам підкреслив, що виручена сума дасть змогу виконати всі соціальні програми Кабінету Міністрів, зазначає «Кореспондент».

До речі, напередодні «5 канал» цікавився в телеглядачів, якого власника вони хотіли б для «Криворіжсталі», запропонувавши три варіанти: українського, російського, західного. З великою перевагою проголосували за третій варіант. Отже, сталося, як хотів народ?