П’ятдесят на п’ятдесят

Український рахунок: одна перемога, одна поразка

Старт групових перегонів особливо вдалим для нас не став. Як і передбачалося, «Шахтар» обіграв ПАОК. Але гра склалася не так, як гадали в Донецьку, і назвати цю перемогу переконливою насправді неможливо. Натомість «Дніпро» гідної конкуренції напівфіналістові минулого розиграшу Кубка УЄФА взагалі не склав…

Схаменулися, коли вже було пізно

Дніпропетровці, судячи з усього, програли матч ще до стартового свистка. Надто вже побоювалися вони нідерландської команди. Ніхто й не сперечається: АЗ і справді грає в організований та результативний футбол. Але тільки тоді, коли суперник не спроможний на відповідну протидію. Бо за кілька днів до дніпропетровського поєдинку підопічні ван Галя, що називається, без питань програли ПСВ у внутрішньому чемпіонаті – з непристойним для лідера рахунком 0:3. Та й в недавньому відбірковому циклі пропустили від російського «середняка» із Самари аж шість (!) м’ячів. Дніпряни забили тільки один, і той тоді, коли матеріальна перевага гостей  уже була подвійною, а моральна – беззаперечною. Дебют зустрічі наші співвітчизники провалили: бігали полем хаотично і немов на ватних ногах; панічно тулилися до своїх воріт і з острахом оглядалися на грізних алкмарців… І  кого боялися? Грузина Арвеладзе чи данця Перса, найкращих у нідерландській дружині, проте звичайних «середняків» у континентальному футболі?.. Як на нас, український гранд помилився з вибором тактики. Розраховувати на домашню гру «другим номером» проти загалом кваліфікованішого суперника можна лише за умови надійної системи оборони. А в «Дніпра» нинішнього зразка такої просто немає. Що й засвідчив перебіг подій на «Метеорі»: забивши тільки два м’ячі, нідерландці хіба що пожаліли українців. Однак, чи був інший варіант контргри в команди Кучеревського? Звичайно, і кінцівка зустрічі засвідчила це промовисто. Сквитавши один гол, дніпряни затисли АЗ біля його воріт і з’ясувалося, що захист алкмарців на чолі з нідерландським «збірником» Опдамом, як-то кажуть, тріщить по швах. Жаль, що схаменулися хлопці запізно. Вичікувальна й надобережна тактика з п’ятьма захисниками, що її сповідує Кучеревський наших днів, цього разу, на відміну від успішних матчів з «Утрехтом» і «Гамбургом», ефекту не забезпечила. Відтак групові перспективи «Дніпра» затуманилися безпросвітно.

«Дніпро» – АЗ – 1:2 (Матюхин, 69 – Арвеладзе, 13, Сектіоуї, 52). Куслій, Єзерський, Русол, Матюхин, Радченко, Андрієнко (Кравченко, 43), Шелаєв, Шершун (Мотуз, 64), Семочко (Корніленко, 60), Назаренко, Мелащенко – Тіммер, Ялніс, Опдам, Клер, Ландзат, Арвеладзе (Рамзі, 90), Хюйсегенс, Перес, Сектоуї (Неєрдинк, 83), Стейнсон, Шаарс.