На берегах беззаконня

Парламентарі на «кримінальній» річці

Недавнє виїзне засідання робоча група Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи провела в селі Степанівка Роздільнянського району Одеської області, де на кордоні між Україною та Молдовою протікає річка міждержавного значення Кучурган.

Поїздка була зініційована головою комітету Г.Руденком за клопотанням громадської екологічної організації «МАМА-86», котра зважила на скаргу селян про порушення конституційних прав.

Більш як 10 років триває конфлікт між жителями п’яти сіл Степанівської сільради (Павлівка, Миролюбівка, Бузинівка, Новокрасне, Степанівка), чиї будинки розташовані вздовж річки Кучурган, і сімома місцевими фермерами, які всупереч закону отримали в оренду на 49 років частину річища і заплави річки Кучурган. У 1993 році Степанівська сільрада надала в постійне користування земельну ділянку площею 70 га, зокрема 0,8 га під водою, для сільськогосподарських потреб першому «фермеру». Того ж 1993 року робочий проект, поданий до Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області фермерським господарством «Меркурій-Авто», отримав негативну оцінку екологічної експертизи. «Фермеру» було призначено призупинити усі види робіт і повернути землі такими, які отримав для користування. Однак на постанову Держуправління не зважили: звели несанкціоновані гідротехнічні споруди (копані, ставки, дамбу) та виконали в повному обсязі  меліоративні роботи.

Безкарність самозахоплення частини русла річки і несанкціоноване будівництво гідротехнічних споруд заохотили Степанівського сільського голову в 1999-2001 роках виділити землі й води (!) Кучурганки для «ведення фермерського сільського господарства» ще шістьом особам. У результаті жителі села втратили багатовікові пасовища, а водночас і право на загальне користування річкою. А власники, які отримали землі заплави і річища річки, зайнялися розведенням риби (що є одним із видів спеціального водокористування і не має відношення до «ведення фермерського господарства») та масштабним створенням ставків і будівництвом поперечних дамб.

Під час виїзного засідання члени робочої групи оглянули ці несанкціоновані гідротехнічні споруди. Поперечні дамби з шлагбаумами промовисто підкреслювали прикордонний статус річки і яскраво демонстрували першопричинну конфлікту – річка, розташована на кордоні з Придністров’ям, є головною транспортною артерією для контрабанди. Саме це, на думку місцевих жителів, і є справжньою причиною несанкціонованого захоплення русла річки.
Згідно з результатами громадської екологічної експертизи, проведеної у 2003-2004 роках ВЕГО «МАМА-86», до якої селяни звернулися по допомогу, сумарна площа ставків та копаней, споруджених лжефермерами тільки в межах Степанівської сільради, більше ніж вдвічі перевищує стік усієї ріки, що грубо суперечить Водному Кодексу.

Прокуратурою Одеської області за цим фактом порушено судову справу, однак через нестачу коштів на судову експертизу, справу призупинено.

Нині секретаріат Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи готується внести питання річки Кучурган на чергове засідання комітету.

За матеріалами секретаріату парламентського екологічного комітету