У Кремля теж спитають?

Коли генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер проводив прес-конференцію за підсумками візиту до України, серед інших запитань було й таке: у яких галузях Альянс хоче співпрацювати з нашою державою. Якщо відкинути дипломатичну риторику, можна було зробити висновок: поки що найбільш реально – у військовій. Утім, таке співробітництво вже існує.

Не секрет, що військовим відомством України керують нині пронатівські прагматики. За плечима і міністра Анатолія Гриценка, і його першого заступника Леоніда Полякова – вишкіл в американських військових вузах. Тож не дивно, що, на відміну від багатьох наших земляків, вони пов’язують майбутнє вітчизняного війська із вступом до НАТО. Бо пронатівський курс дає змогу проводити непогану підготовку частин і підрозділів швидкого реагування, працівників штабів різного рівня, рівнятися на відповідні стандарти з розвитку озброєнь і бойової техніки. Наші військовики беруть участь у спільних навчаннях, які, до речі, фінансують партнери. Тож не випадково Леонід Поляков взяв участь в інтенсифікованому діалозі з питань членства, який нещодавно відбувся в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Пан Поляков зазначив, що діалог було зорієнтовано на конкретний результат: «НАТО бачить в Україні потенційного партнера, а не просто країну, яка щось декларує».

Днями в Україні перебувала і група експертів стратегічного командування НАТО з питань трансформації. Як повідомив її представник Лі Абернетті, у Севастополі зарубіжні експерти відвідали штаб ВМС України, ознайомилися із системою планування фінансів на українському флоті, порівняли її з аналогічною системою країн-членів НАТО.  Експерти побували також у підрозділах Повітряних сил у Вінниці, працювали в Сухопутних військах, провели зустріч із керівництвом управління євроатлантичної інтеграції вітчизняного Генштабу.

Утім, на прес-конференції генсека НАТО багато йшлося про те, що в Україні далеко не всі позитивно сприймають наміри вітчизняних прагматиків. Це об’єктивно, бо десятиліттями робилося все, аби НАТО викликало асоціацію жупела імперіалізму. Пан генсек обіцяв посилити пропагандистську роботу в Україні. А поки що Україна, за його словами, повинна багато чого зробити. Приміром, наблизитися до відповідних стандартів рівня життя населення, демократії, реформувати мас-медіа тощо. Аж потім нам поставлять відповідну оцінку. Мабуть, за поведінку. Тільки, як наголосив генсек, НАТО з великою повагою ставитиметься й до думки Кремля. У Москві ж не хочуть, аби кордони НАТО впритул наблизилися до Росії.