Дим витісняє інтелект

Громадянська партія «Пора» виступає за схвалення Закону про обмеження куріння в громадських місцях. Член політради Євген Золотарьов звертається і до членів «Пори», і до всіх своїх прихильників не курити зовсім: «Я сам щойно кинув курити і закликаю це зробити вас». «Пора» візьме під свій контроль виконання цього Закону. «Не курити – це стильно і модно, а курити – протизаконно», – наголошує Євген Золотарьов. І це абсолютно правильно, якщо пригадати ще й пункт закону про те, що продавати сигарети забороняється особам молодшим 18 років.

Про те, що нікотин – реальна загроза для здоров’я, написано і сказано чимало. Однак варто нагадати деякі результати сучасних наукових досліджень.

Вчені з Національного інституту старіння США під керівництвом доктора Леонори Лоунер довели, що в курців вікова деградація інтелектуальних здібностей відбувається в п’ять разів швидше, ніж у тих, хто не курить. Вони протестували 9200 осіб, старших 65 років, з інтервалом 2 роки. І з’ясували, що розумові здібності некурців знижувалися на 0,03 пункта, а в курців – на 0,16 пункта за рік. Це пояснюється тим, що куріння звужує кровоносні судини, які живлять мозок, що й призводить до прискореної руйнації мозкових структур.

Ці дані перегукуються з результатами досліджень інших науковців – із Великої Британії. Там доктор Лоренс Уоллі з університету Абердіна і його колеги з університету Единбурга дослідили, як розумові здібності 465 осіб, половина з яких – курці, змінювалися впродовж їхнього життя і наскільки це пов’язано з курінням. Уперше цих людей протестували 1947 року, удруге вони пройшли тест 2000 – 2002 років, коли їм було по 64 роки. Результати курців у п’яти тестах на розумові здібності були набагато гірші, ніж у тих, хто ніколи не курив, або давно кинув. Керівник дослідження д-р Уоллі пояснює це тим, що під час куріння різко знижується рівень кисню в організмі – його витісняють гази, які містяться в цигарковому димі. Тому багато органів і систем потерпають від нестачі кисню. Оскільки клітини головного мозку найчутливіші до дефіциту кисню, то потерпають передусім вони, а потім і гинуть. Отже, є над чим замислитися!