Турбота плюс делікатність

У мальовничому куточку Подолу розташовано ортопедичний науково-виробничий реабілітаційний центр «Ортес». Тут отримують допомогу жінки, що зазнали мастектомію.

– Щороку в Україні у понад 15 тисяч жінок оперують рак молочної залози. Після такої операції потрібен значний реабілітаційний період, – каже генеральний директор центру, професор Людмила Козак. – У моральному плані також тяжко жінці, яка завжди прискіпливо ставиться до своєї зовнішності, жити із спотвореним тілом, відчуваючи себе ледь не калікою. Якщо людина, котра втратила руку або ногу, завжди мала право на безплатне протезування, то жінок, яким видалено молочну залозу, донедавна такою послугою обділяли.

Кілька років тому ми, група ентузіастів, вирішили виправити таку несправедливість і за підтримки Міністерства праці та соціальної політики й Київської міськдержадміністрації створили ортопедичний науково-виробничий реабілітаційний центр «Ортес». 2000 року було організовано виробництво протезів молочної залози за сучасними технологіями. Це – вироби із силіконів провідних західноєвропейських фірм.

Та незабаром в «Ортесі» зрозуміли, що тільки протезу замало жінці – потрібна й спеціальна білизна. Розробили крій та налагодили виробництво елегантних бюстгальтерів та купальників. Завдяки таким виробам жінка може сміливо одягати модне вбрання, відвідувати басейн, купатися в річці і ні в кого не викличе співчутливих поглядів.

– Багато хто й не знає, що, згідно із законодавством України, кожна жінка, яка перенесла таку операцію, має право на безплатне отримання протезу молочної залози і ліфів для його кріплення. Тож, коли ми розпочали свою діяльність, були змушені самі шукати пацієнток, – веде далі пані Козак. – Давали оголошення по радіо, розміщували рекламу на транспорті. Зараз ми вже забезпечили протезами понад 30 тисяч прооперованих в Україні та 10 тисяч – у Києві. Фінансування отримуємо з двох джерел – із держбюджету від Мінпраці та соціальної політики та від КДМА в рамках програми «Турбота».Нещодавно звернулися до Верховної Ради та Кабміну з пропозицією розробити цільову комплексну програму післяопераційної реабілітації жінок, що зазнали мастектомії. Адже саме протезування теж не розв’язує всіх проблем. У багатьох жінок виникає так званий постмастектомічний синдром – з’являється лімфостаз, набряки верхніх кінцівок, сколіоз, вони відчувають психологічний дискомфорт.

Ось тому і відкрили недавно перший і поки що єдиний в Україні реабілітаційний центр, мета якого – стати опорою жінці в такий складний період життя. В «Ортесі» працюють кваліфіковані спеціалісти вищої категорії – маммолог, терапевт, психотерапевт. Сподіваємося, що й надалі, за підтримки міської влади, кожна прооперована жінка зможе щороку проходити безплатний курс реабілітації.

Разом поборемо хворобу!