Українці, кохайтеся! Як у Києві

Україна, навіть після збільшення соціальних виплат породіллі, і далі продовжує перевершувати усі світові рекорди щодо втрат населення. Про це йдеться в щорічній доповіді «Народонаселення: завдання та цілі розвитку», презентованій нещодавно у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Це і є найгірший варіант з європейських тенденцій старіння населення. У цілому ж за останні 5 років кількість жителів Землі виросла на 380 мільйонів лише завдяки африканським та азійським країнам.

А за довгостроковим прогнозом демографів, як повідомляє Центр новин ООН, через наступні 50 років, якщо ситуація не поліпшиться, українців стане менше ще на 23 мільйони! Також зменшиться кількість жителів низки інших європейських держав. За прогнозами, до 2050 р. росіян стане на 35 млн. менше. На 15 млн. скоротиться чисельність населення Японії. На 7 млн. поменшає поляків та італійців. Скорочення населення Румунії досягне 5 млн., а Німеччини – 4 млн. осіб. Закривають список «дев’ятки» Білорусь і Болгарія, в яких населення в найближчі 45 років скоротиться на 3 мільйони. Водночас у Танзанії, де нині проживає 36 мільйонів, незабаром уже має бути майже 70. Усього ж до переліку 22 країн, де кількість населення стрімко зростає, вперше за останні 3 роки потрапили і США – через сприятливу для чорношкірих імміграційну політику.

Щодо України, то на Чернігівщині – найгірші показники. В області щороку населення скорочується на 13 тисяч. Якщо 1985 року в цій області нараховувалося 1525 сіл, то станом на вересень 2005 року їх лише 1494. Відповідно скоротилася чисельність населення – з 1 млн. 439 тис. осіб до 1 млн. 187 тис. осіб.

За даними облуправління, серед основних чинників такого стану – складна соціально-економічна ситуація у регіоні, високий рівень безробіття у сільській місцевості, наслідки Чорнобильської катастрофи тощо.

Однак є в Україні й оптимісти, вони проживають у Києві. У столиці з початку 2005-го киян побільшало на 5,6 тисячі. Приміром, у Шевченківському районі лише за останніх шість місяців у пологових будинках народилося на 33 відсотки більше немовлят, ніж за весь 2004-й! Може, рекламні щити «Кохаймося!» з київських проспектів варто перенести у села Полісся? Але чи допоможе...