«Молодість» відкриє кіноринок

Уже в суботу починається Міжнародний кінофестиваль «Молодість», який цього року буде 35-м та відбудеться під патронатом Віктора Ющенка. Відкриє фестиваль стрічка за романом Чарльза Діккенса «Олівер Твіст» від радикального Романа Поланського.

Можливо, режисер і сам приїде до Києва – імена головних гостей оргкомітет поки що тримає в таємниці. Щоправда, і нині зрозуміло, що фестиваль буде рекордним за участю відомих кіноперсон. Так, голова журі – 82-річний американський режисер Ірвін Кершнер, автор, зокрема, п’ятого епізоду «Зоряних війн», «Імперія завдає удару у відповідь». У складі головного журі – режисер Стефен Хаупт (Швейцарія), Іван Ле Муан (Бельгія), Георгій Дюлгеров (Болгарія), Роман Ширман (Україна).

Приїдуть також американський актор Майкл Йорк (головна роль у фільмі «Кабаре»), британський режисер Джон Ірвін, французький актор Жерар Жуньйо, польський режисер Єжи Гофман (з фільмом «Україна»), польський режисер Кшиштоф Зануссі, киянин-американець Вадим Перельман.

Конкурсна програма фестивалю складається з 59-ти фільмів у трьох категоріях. У конкурсі «Молодості» можна буде побачити роботи режисерів з Японії, Ізраїлю, Сінгапуру, Австралії, Канади, Колумбії, В’єтнаму, Ірану, Бразилії. В категорії «студентські фільми» буде представлено і п’ять українських робіт: документальні «Приймак» Тараса Кушніра, «Подорожні» Ігоря Стрембіцького, ігрові стрічки «Гніздо» Євгена Хворостянка, «Ліфт»  Євгена Тимохіна, анімаційна «Ведмежа послуга» Євгена Альохіна.

Стрічки фестивалю оцінюватиме і глядацьке журі, взяти участь в роботі якого зможуть усі відвідувачі Будинку кіно.

Позаконкурсні програми, що ввібрали у себе кращі та актуальні фільми останніх років, демонструватимуть у кількох кінотеатрах міста. «Сучасне кіно Франції» – в «Україні», «Німецький бульвар» – в «Кінопанорамі», «Балканський конкурс» – в «Баттерфляї-Ультрамарин», у «Жовтні» – «Нове російське кіно», де можна переглянути вісім стрічок наших сусідів, зокрема «Космос як передчуття» Олексія Учителя, «Перші на Місяці» Олексія Федорченка, «Коля-перекоти-поле» Миколи Досталя.

«Фестиваль фестивалів» пройде одразу в чотирьох столичних кінотеатрах: «Баттерфляй-Ультрамарин», «Київ», «Кінопалац», «Київська Русь». У програмі: «Люба Венді» Томаса Вінтерберга, «Приховане» Міхаеля Ханеке, «Діра в моєму серці» Лукаса Мудіссона, «Мандерлей» Ларса фон Трієра, «Напнута тятива» Кім Кі-Дука, «Море всередині» Александро Аменабара, «Блукаюча фортеця» Хаяо Міядзакі та ще дев’ять кіносенсацій останнього року.

Найоригінальнішу програму ювілейної «Молодості» демонструватимуть у кіноклубі Національного університету «Києво-Могилянська Академія». Ретроспектива «По той бік соцреалізму» включає в себе рідкісні радянські фільми 20-30 років, які не вписалися в канон соцреалізму та були заборонені. Завдяки своїй радикальності вони розкривають зворотну сторону монументального сталінізму, ім’я якій – «соцабсурдизм». У програмі – десять фільмів із архіву «Білі стовпи», зокрема «Аероград» (О.Довженко, 1935), «Старе і нове» (С.Ейзенштейн, 1929), «Три пісні про Леніна» (Дзиґа Вертов, 1934), «Якщо завтра війна» (Е.Дзиґан, 1938). Автори концепції програми – професор Михайло Собуцький та кінокритик Ольга Брюховецька. Вхідні квитки на покази коштуватимуть одну гривню.

Річниці Помаранчевої революції присвячено показ стрічок як про українські події, так і про часи оксамитових революцій Угорщини, Чехії, Польщі.

З 26 по 29 жовтня відбудеться перший український міжнародний кіноринок – «Кіноринок Молодість», який продемонструє світовій спільноті потенціал і ємність українського кіноринку, залучить професіоналів та інвесторів, що створюють необхідні для розвитку вітчизняного кінобізнесу умови й атмосферу.