Конфлікт від безвиході

Після прес-конференції ми попросили народного депутата України, заступника голови парламентського бюджетного комітету Людмилу Супрун прокоментувати ситуацію, що склалася між Міністерством фінансів та Київською міською радою.

– Можу сказати, що бюджетний комітет детально вивчав суть цього конфлікту, – зазначила пані Людмила. – Вважаємо, – що позиція мерії столиці й Київради є абсолютно логічною і справедливою. Справді, 2004 року діяла норма, відповідно до якої додаткові понадпланові надходження до держбюджету від столиці стовідсотково повинні були залишатися у Києві. І це зрозуміло, оскільки місто виконує функцію столиці, відчуває надзвичайно велике навантаження на соціальну та комунальну сфери. Тому наша позиція збігається з позицією депутатів Київради: ці гроші мають бути переказані місту.

Інша проблема, що Міністерство фінансів зараз не має джерела для таких перерахувань. Бо фактично ці кошти стали залишковими на рахунках і тепер використовуються як обігові безпосередньо Мінфіном. Упевнена, цей конфлікт може бути вирішено на користь Києва. Територіальна громада має право отримати кошти в повному обсязі.

– Дехто вважає, що це конфлікт між Пинзеником і Омельченком...

– Гадаю, це конфлікт від безвиході Мінфіну. Адже навантаження, яке сьогодні лягає на державний бюджет, настільки величезне, що Міністерство фінансів просто не знає, як упоратися з цією ситуацією. Скажімо, цього року тільки для Пенсійного фонду додатково з казначейського рахунку видано спеціальну позику в розмірі два мільярди сімсот мільйонів гривень. Їх також треба чимось закривати до кінця року. Це лише одна з причин того, чому Києву не повертаються гроші. Впевнена, що Мінфіну потрібно чесно працювати з місцевими органами самоврядування, а також визначитися з процедурою, як і коли ці кошти буде повернено, і виконати свої зобов’язання, передбачені законом.

Лише за такої умови конфлікт буде вичерпано. І Міністерство фінансів буде нормальною, порядною, справедливою організацією. А робити вигляд, що нічого не сталося і ніхто нікому нічого не винен – абсолютно не відповідає ні закону, ні дійсності, ні інтересам влади.

Інф. «ВК»