Вірус боїться «підігріву»

Чи не щодня надходять нові повідомлення про виявлення спалахів пташиного грипу в сусідніх з Україною країнах. Як відомо, за 10 кілометрів від кордону з Україною в румунському селі вже зафіксовано захворювання птахів, а в Одеській області ухвалено рішення відстрілювати перелітних пернатих. Уже і в Греції зареєстровано перший випадок недуги. На щастя, поки що в Україні не оголошують про щось подібне. У європейських країнах також не виявлено жодного випадку зараження людини вірусом пташиного грипу Н5N1. Та чи означає це, що ми можемо бути спокійні?

Велика Британія як країна, що головує в ЄС, ухвалила рішення про створення спеціальної групи з контролю за ситуацією з насуванням небезпечної загрози. Її обговорять наприкінці тижня міністри охорони здоров’я країн ЄС.

А що ж у нас? Як заявив учора міністр аграрної політики України Олександр Баранівський, він сам  інспектував процес обробки транспорту на кордоні з Молдовою і залишився незадоволений роботою ветеринарної і митної служб. Він також нагадав, що Україна ввела заборону на імпорт м’яса птиці й продуктів її переробки з Туреччини, Румунії, Греції, Казахстану, азійської частини РФ і країн Південно-Східної Азії, де реєструють спалахи пташиного грипу.

Днями запитували про те, як убезпечити себе від наступу цієї зарази, і новопризначеного міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка. Він заявив, що хоча й специфічних засобів профілактики не існує, потрібно дотримуватися тих запобіжних заходів, до яких ми зазвичай вдаємося при загрозі грипу. Маються на увазі засоби індивідуального захисту – ті ж марлеві пов’язки, обмеження перебування серед натовпу, а також зміцнення імунітету за допомогою вітамінів (особливо вітаміну С), рослинних препаратів (ехінацея пурпурова, елеутерокок). У деяких випадках за порадою лікаря можна вдатися до вживання антивірусних препаратів.

Учора Президент України Віктор Ющенко підписав указ про невідкладні заходи щодо запобігання поширенню пташиного грипу в Україні. Він передбачає суворий контроль за ввезенням м’яса птиці і продуктів з нього. Основне завдання покладається на вірусологічні лабораторії, забезпечення їх обладнанням і діагностичними матеріалами, дезінфекційними засобами. До 1 грудня ц.р. потрібно створити при Міністерстві охорони здоров’я і Міністерстві агрополітики референс-лабораторії з проблем грипу.

Втішає хіба що одне: вірус пташиного грипу гине за температурної обробки продуктів (+70оС).