Янукович буде третім. На селі

Партія регіонів розробила свій проект Стратегії економічного розвитку України і пропонуватиме, щоб вона стала основою Держбюджету-2006. На прес-конференції з цього приводу лідер ПРУ Віктор Янукович заявив, що подолати економічну кризу можна, повернувшись до «принципів успішної діяльності» його уряду 2004 року.

Про економіку

Віктор Федорович каже, що його уряд запланував на цей рік ще краще життя для українців, ніж торік, але після президентських виборів новий Кабмін усе поламав. Лідер ПРУ у розмові торкнувся проблем різних галузей економіки. Утім, хто нині про це не говорить? Не лише нині, а щоразу перед виборами. Окремо побідкався про стан села, та нічого нового для себе журналісти не почули. ПРУ вже буде третьою, після СПУ і НПУ, бо, мовляв, знає рецепт порятунку сільськогосподарського виробника. Щоправда, селяни нарікали на владу як за урядування Януковича, так і за керування профільним міністерством соціаліста Баранівського. Не допоміг їм бодай законодавчо й парламент при спікерові Литвину. Коли селянин жнивував – політики не поспішали допомогти. Коли ж політики готуються до своїх жнив, то один перед одним біжать до селян – голоси потрібні.

Про владу

– Непрофесійна, безвідповідальна, нечесна, – так Янукович охарактеризував нинішню владу. Він хоче почути її звіт на річницю Майдану, який влада, за його словами, розчарувала. «Надія вмирає останньою», – цитував народну мудрість, коли коментував виконання президентом умов підписаного з ним меморандуму. Віктор Федорович таки бачить, що «влада за великим рахунком не збирається виконувати зобов’язання». Якщо так буде і надалі, то лідер ПРУ відкличе свій підпис і, «як прийде час, відверто скаже все, що думає». Далі він процитував «закони діалектики» – уже про майбутнє…

Про НАТО

Зараз треба займатися економікою і добробутом людей, а не НАТО, повчав екс-прем’єр. Форсування ж вступу в НАТО, за Януковичем, – лише політичні баталії. Бо нема закону про референдум. «Новий парламент ухвалить цей закон, я впевнений», – заприсягнув лідер ПРУ. А тоді, мовляв, сам народ скаже, чи хоче він до НАТО, чи ні.

Про генпрокурора і «Криворіжсталь»Янукович хотів би бачити на цій посаді аполітичного фахівця. А ще бажає почути конкретну відповідь, за що насправді звільнили Піскуна. «Криворіжсталь» пропонує залишити у державній власності.

Про вибори

Виборчий блок ПРУ з «Новою демократією» Євгена Кушнарьова вже зареєстровано. Поки лише в Криму. Доля всеукраїнського статусу об’єднання вирішується. Як і питання долучення до блоку ще низки партій. Чітко відомо одне – ПРУ знову наполягатиме у передвиборній програмі на державному статусі російської мови. Щодо припущення Віктора Ющенка, мовляв, після виборів у ВР може сформуватися коаліція НСНУ і ПРУ, Янукович дещо іншої думки: «Треба, щоб влада була чесною. Це далекий шлях, який ще треба пройти». Але всіх мостів не спалює, та рекомендує все ж «об’єднати Україну, не ділити за регіонами та кольорами».