Пластикові «зебри» і гумові «поліцейські»

Щоб водіям і пішоходам столиці було зручно користуватися асфальтними полотнами столиці, постійно дбають київські автодорівці. І ями «латають», і розмітку наносять – аби часом хтось не переплутав проїжджу частину з пішохідною… І вдосконалюють вони свою роботу всілякими пластиковими та гумовими новинками.

Комунальна корпорація «Київавтодор» постійно слідкує за дорожньою розміткою і в разі потреби її оновлює. Лише цього року автодорівці нанесли близько 1,7 млн. метрів поздовжніх та майже 42 кілометри поперечних розміток. Але проблема в тому, що яскраві білі смуги – недовговічні. Заступник генерального директора КК «Київавтодор» Олег Карпенко розповів, що столичними дорогами щодоби курсують сотні тисяч авто. «А такого інтенсивного руху жодна звичайна розмітка не витримає більш як два-три місяці!» – наголосив він. Хоча вихід із цієї ситуації запропонував – перейти на пластик. Експериментальну пластикову «зебру» вже вдало використали на вулиці Сковороди і біля стадіону «Динамо». «Такий пішохідний перехід наче своєрідний килим із 50-сантиметрових жовтих та білих смуг, – пояснив пан Карпенко. – Проблема лише в тому, що наші стандарти розміток такого нововведення не передбачають. Однак керівництво департаменту ДАІ не проти наших починань і готове внести зміни до цих стандартів». Тож не дивуйтеся, коли через певний час столичні дороги вкриються витривалими жовто-білими килимами.

Але автодорівці подружилися не лише з пластиком, а й з гумою. Зараз уже нікого не здивуєш кам’яними «лежачими поліцейськими», котрі змушують водіїв зменшувати швидкість, іноді навіть мимоволі, біля переходів. Однак ми звикли бачити їх у вигляді асфальтових чи то бруківчатих «горбів». А відтепер любителів швидкості у столиці гальмуватимуть гумові «лежачі поліцейські», які особливо доречні взимку, коли розмітку не завжди добре видно. Така новинка економитиме не лише час автодорівців, а й кошти. Приміром, щоб  приладнати «поліцейського» із бруківки, слід добряче потрудитися: викласти камінчик до камінчика, скріпити їх цементом та ще й чекати, доки вся ця краса застигне. А от гумовий «гальмівник» уже має власну форму, потрібні розміри й габарити – його слід лише «приліпити». «Ми вже почали використовувати цих «поліцейських», яких на замовлення Київміськдержадміністрації виготовляє Білоцерківський завод, – розповів пан Карпенко. – Технологію виробництва освоєно ще торік». Перших таких «поліцейських» уже можна побачити на вулицях Жукова та Сковороди.