Восьмеро проти двох

Український дует починає турнірні випробування в Україні

Завтра стартують групові перегони в другому за престижністю континентальному турнірі. Наш футбол представляють «Шахтар» і «Дніпро». Обидві команди перші матчі проведуть в рідних стінах, і обидві, за оцінками європейських букмекерів, мають вийти зі своїх груп до наступного турнірного раунду. Хоча прогнози, звісна річ, справа не вельми надійна. Тому й спробуймо проаналізувати передстартову ситуацію без емоцій і без категоричних висновків.

Суперники

Із жеребом більшою мірою поталанило «Шахтареві». Бодай тому, що найвідоміший з-поміж його конкурентів – німецький «Штутгарт» – переживає не найкращі часи, характерні для періоду, зумовленого зміною поколінь і заміною «головного» на капітанському містку. Шваби, на відміну від попередніх сезонів, коли вони незмінно трималися серед претендентів на «Срібну Салатницю», просто «загубилися» в середині турнірної таблиці бундесліги. Значною мірою це стосується й решти суперників, у тому числі й минулорічного порушника спокою  в французькому чемпіонаті: «Ренн», як відомо, опинився після стартового розбігу в групі команд, яким значно ближче до аутсайдерської зони, ніж до так званої золотої середини. Зовсім інший склад опонентів у «Дніпра». «Мідлсбро», якого на пару з нідерландським АЗ букмекери наділяють статусом основного фаворита групових змагань, минулорічних темпів у прем’єр-лізі майже не знизив, а весняні кривдники «Шахтаря» взагалі вели перед у національному чемпіонаті до останнього за часом туру, випереджаючи і ПСВ, і «Фейєноорд». Міцно тримається в трійці лідерів значно скромнішого, ніж англійський та нідерландський, але також авторитетного чемпіонату Швейцарії титулований «Грассхоппер». Не виключено, що саме в суперництві з «трав’яними кониками» (прізвисько футболістів із Цюриха) й визначиться турнірна доля дніпропетровської команди.

Зірки

Найгучніші футбольні імена, судячи з усього, зібрані в «Штутгарті». І починати знайомство потрібно з тренера: славнозвісний італієць Джованні Трапаттоні, працюючи з «Ювентусом» і «Байєрном», завоював аж 21 титул! Але нині йому вже 66 років, і дехто з опонентів Трапа не втомлюється нагадувати про це і самому фахівцеві, і футбольній громадськості. На що сам тренер, який прийняв швабів у міжсезоння, відповідає незмінним проханням… дати йому час на згуртування оновленого колективу. Серед підопічних синьйора Джованні – «збірники» бундестіму Гільдебранд, Гінкель, Баббель, а також іноземні «зірки» – швейцарець Маньїн, відомий гірникам за матчами проти «Лугано», 38-річний хорват Сольдо, данці Гронк’яєр і Томассон (колишній партнер Шевченка з «Мілана»). Грецький ПАОК, який виступав у Донецьку проти «Металурга» ще минулого місяця, називають командою Загоракиса та Салпигідиса. Французький «Ренн» очолює популярний угорський футболіст 70-80-х років минулого століття Ласло Белені, а найвідомішими гравцями команди вважаються шведи Ісакссон і Келльстрем, марокканець Хаджи та швейцарець Фрай. Втім, особливий інтерес до «Рапіда»: румунів очолює Разван Луческу, син тренера «Шахтаря»… «Дніпро» протистоятиме командам із харизматичними  тренерами: з АЗ працює славнозвісний Луї ван Галь, з «Літексом» – авторитетний серб Любко Петрович, володар Кубка чемпіонів, з «Мідлсбро» – Стів Макларен, з «Грассхоппером» – Ганс-Петер Латур, якого вважають одним з найкращих тактиків у швейцарському футболі… Серед футболістів, які звично викликають підвищений інтерес, виокремлюються ветерани «Мідлсбро» – португалець з колоритною зовнішністю Шав’єр, англійці Саутгейт і Парлор, а також іспанець Мендьєта, словак Немет, нідерландець Хассельбайнк, австралієць Відука та нігерієць Айєгбені, який приїжджав на перегляд у наше «Динамо» ще з Ізраїля; латвієць Степанов із «Грассхоппера»; марокканець Рамзі, грузин Арвеладзе, данець Перес, нідерландці Ландзат і Опдам із АЗ; голкіпери Вутов і Господинов із «Літекса».

Календар

З ним також менше поталанило «Дніпру». Вважається, що в одноколових турнірах, де немає можливості зіграти з кожним опонентом і вдома, і в гостях, вигідніше проводити матчі з об’єктивно сильнішими клубами на виїзді. Розрахунок простий і дуже схожий на поширене прислів’я про «синицю, яка в жмені»: мовляв, обіграємо на своєму полі менш конкурентоспроможну команду, а на чужині спробуємо «зачепитися» бодай за нічию. Зважаючи на це, дніпропетровцям і справді не дуже пощастило: з особливо небезпечними нідерландцями, котрі навесні невимушено переграли «Шахтар» у Донецьку, а потім дійшли аж до півфіналу Кубка УЄФА, підопічні Євгена Кучеревського зіграють в Україні; зате поїдуть на гостини до «Грассхоппера», та ще й наприкінці листопада, коли наш футбол, образно кажучи, уже готується до «зимової сплячки». А от до «Шахтаря» жереб виявився прихильним: хлопці Мирчі Луческу, по-перше, стартують домашнім поєдинком із добре знайомим їм (і нам) грецьким клубом, якого до фаворитів змагань віднести дуже важко, а по-друге, зіграють вдома ще й з румунським «Рапідом». І хоча ні прийнятний жереб, ні зручний календар ігор жодних гарантій на загальний успіх дати не можуть, передстартовий настрій в гірників усе-таки оптимістичніший, ніж у дніпрян. Хоча й про головну футбольну істину забувати не можна: найсильнішого визначить власне гра – і ніщо інше.