Трибунал для Лукашенка

Ризикуючи натрапити на немилість Олександра Лукашенка, політична рада демократичних сил Білорусі таки підтримала ідею створення Громадського трибуналу з розслідування обставин зникнення і загибелі відомих опозиційних діячів.

Така ініціатива належить Людмилі Карпенко, вдові екс-віце-спікера білоруського парламенту Геннадія Карпенка, який шість років тому загинув за загадкових, як вважає опозиція і сім’я, обставин. Окрім розслідування причин смерті цього політика, трибунал має намір зайнятися збиранням матеріалів, пов’язаних зі зникненням інших громадських діячів, таких як екс-голова МВС Юрій Захаренко, екс-голова ЦВК Віктор Гончар, журналіст Дмитро Завадський і бізнесмен Анатолій Красовський.

Офіс Громадського трибуналу розташують у Німеччині, де з 2002 року і проживає Людмила Карпенко.

Алєксандр Малінкевіч (на знімку), обраний Конгресом демократичних сил єдиним кандидатом від опозиції на майбутніх президентських виборах, вже заявив, що в разі своєї перемоги не зможе гарантувати безпеки нинішньому президенту.

Утім бацька не сприймає конкурентів серйозно і досить скептично висловлюється про перспективи Малінкевіча на президентських виборах. І справді, поки що рейтинг Лукашенка значно вищий, ніж у його конкурентів. Однак опозиція все ж сподівається, що за кілька місяців до виборів зможе змінити ситуацію на свою користь і докладає до цього максимум зусиль. Опозиціонери вже взялися за формування «тіньового уряду» і почали розробляти передвиборну стратегію.