«Наша Україна» готова блокуватися

Керівник майбутньої передвиборної кампанії «Нашої України» Роман Безсмертний оприлюднив ряд заяв та рішень ради партії.

Основним результатом засідання ради політичної партії «Народний Союз «Наша Україна» стали чотири заяви: щодо депутатської недоторканності; про притягнення до відповідальності організаторів фальсифікації президентських виборів 2004 року; про молодіжну політику і про антикорупційну програму.

У першій заяві НСНУ виступає за беззастережну ліквідацію депутатської недоторканності народних депутатів, гарантованої статтею 80 Конституції України, та за неприпустимість запровадження депутатської недоторканності ще й для депутатів місцевих рад. З огляду на те, що Віктор Ющенко не мав юридичних підстав ветувати закон про недоторканність депутатів місцевих рад, в заяві говориться, що Рада «підтримує Президента України щодо оскарження цього Закону в Конституційному Суді України на предмет його конституційності». Виявляється, така колізія пояснюється дуже просто з юридичної точки зору: у конституційному порядку не можливо оскаржити документ, який не набрав чинності.

Іще одним питанням, яке обговорювалося на засіданні Ради партії, стало блокування. Щодо майбутньої назви можливого політутворення – чи «Наша Україна» чи Блок Віктора Ющенка – Роман Безсмертний висловився так: «Назва стане відомою після того, як будуть проведені переговори з іншими політичними силами». Якими саме – не уточнювалося.

Одне з питань, що найбільше цікавило журналістів на прес-конференції Романа Безсмертного, – стосунки «Нашої України» з партією Юлії Тимошенко. На думку Безсмертного, хоча «Батьківщина» й впливова політична сила, та це не означає, що вони неодмінно повинні вступати з нею в союзницькі переговори. Хоча чимало політиків вже пропонували своє посередництво у цій справі. Згодом він назвав і прізвища – Червоненко, Стецьків, Луценко, Томенко.

Щодо прогнозів результату майбутніх парламентських виборів, то Роман Безсмертний вважає: «Я не виключаю урядової коаліції із БЮТ чи з партією Литвина. Це буде залежати від дискусії у період передвиборної кампанії». Хоча керівник майбутньої кампанії «Нашої України» припускає, що після виборів можлива і парламентська більшість за участю його партії та блоку Віктора Януковича.