Посягання на права громади

Учора відбулася позачергова сесія Київради. Привід для цього був достатньо вагомим: Міністерство фінансів та Державне казначейство фактично відмовилися виконувати рішення Господарського суду Києва про повернення столиці належної їй додаткової дотації у сумі 971,344 млн. гривень, що складалася за результатами перевиконання надходжень доходів загального фонду Державного бюджету понад річні розрахункові обсяги, встановлені у держбюджеті на відповідний рік. Натомість міністр фінансів Віктор Пинзеник звинуватив київську владу у шантажі. І вчора вранці, на десятий день після рішення суду, подав апеляцію на зазначене рішення.

Тож депутати Київради терміново зібралися на позачергову сесію, аби прийняти звернення до керівництва держави (текст звернення до президента вміщуємо поряд, таке саме звернення направлено і до Кабінету Міністрів). У ньому зокрема вкотре роз’яснюються положення чинного законодавства, за якими Київ має отримати належне йому – майже 972 мільйони. Ми попросили Київського міського голову Олександра Омельченка прокоментувати рішення Київради:

– Міністерство фінансів і Державне казначейство порушили права столичної громади. Сподіваємося, що керівники країни вкажуть цим інституціям на неприпустимість таких дій. Народний президент Віктор Ющенко та голова уряду Юрій Єхануров є державними і політичними діячами. Такі високі посадовці передусім зобов’язані дотримуватися Конституції України та її законів.