Київ поверне статус балетного міста

За годину до завершального гала-концерту ХІІ міжнародного фестивалю «Зірки світового балету» в Палаці культури «Україна» Вадим Писарєв розкрив амбіційні плани: «Київ має знову стати балетним містом, яким вважався в 80-90-х роках минулого століття».

І це не ілюзорні плани, оскільки за 12 років існування фестивалю ніхто не скаже, що Донецьк уже не балетне місто. Адже там діє Академічний театр опери і балету імені А.Солов’яненка, та Школа балетного мистецтва В.Писарєва.

Кожен із артистів отримував по заслузі: хто просто оплески, хто вигуки «Браво!», а хто й овації. І якщо техніка угорців Еніко Соморжай та Річарда Круска, які виконували па-де-де із балету Петра Чайковського «Лебедине озеро» мала серйозні огріхи, то виступи соліста Маріїнського театру Андрія Іванова (особливо його шаманське виконання твору «Зай-Гай» Р.Дубиннікова) сприйняли «на ура». Враження на глядачів справив Данило Симкін, який у першому відділені танцював із японкою Ріоко Якю па-де-де із балету А.Адана «Корсар», а в другому відділенні – твір П.Енке «My Way» із батьком Дмитром Симкіним. До слова, Дмитро Симкін досить успішно виконав (у діловому костюмі!) композицію Ж.Бреля «Буржуа». Не залишив байдужими глядачів і виступ австрійки Сімони Ножа та італійця Джузеппе Піконе.

На жаль, глядачі не побачили головного анонсованого номера – виступу Вадима Писарєва з дружиною Інною Дорофєєвою. Річ у тім, що за кілька днів до фестивалю танцівник травмував ногу.

Гала-концерт завершився, і в подальших планах – ХІІІ фестиваль. Вадим Писарєв хоче обов’язково запросити до Києва талановиту російську балерину Світлану Захарову (цього разу вона виступала лише в Донецьку), а також розширити географію фестивалю ще на кілька міст – Харків, Дніпропетровськ та Одесу.