Vivat, Academia!

– Хоч академії вже 390 років, однак середній вік її студентів – усього 21 рік, – сказав міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко. – Я заздрю президенту Києво-Могилянської академії В’ячеславу Брюховецькому, який працює у такому молодому колективі.

Це не єдине, в чому можна заздрити керівнику «Могилянки». Так, міністр три години вислуховував «аналітику» про тестування в НаУКМА, аби впровадити її досвід в системі освіти України. Саме з цього навчального закладу почалася Помаранчева революція, тут відбувся перший виступ Віктора Ющенка як президента, тут він звітував про свої сто днів президентства. На деякі спеціальності в академії конкурс становить 16 осіб на місце. В’ячеслав Брюховецький окреслив амбіційний стратегічний план – до 2015 року ввійти до офіційного рейтингу п’ятдесяти найкращих університетів світу.

Перед урочистим зібранням хорова капела «Почайна» під керівництвом Олександра Жигуна виконала ораторію Віктора Степурка «Києво-Могилянська академія». Ораторію створено на основі творів композиторів, які колись були студентами цієї академії, – Артемія Веделя, Максима Березовського, інших. Одразу ж після ораторії «Галшка Гулевичівна» (так-так, як і 390 років тому)  зачитала грамоту, якою надала землі та гроші задоволеному В’ячеславу Брюховецькому. З радістю президент приймав не віртуальні, а справжні фінансові подарунки, які підуть на ремонт бібліотеки. А дарували чимало: від Міністерства освіти – 2 мільйони до кінця року і передача гуртожитку, 25 тисяч доларів від американського добродійника Куляса (у 1992 році він за «валюту» Могилянки – один брюх – дав 1000 доларів, хоча зараз за один брюх дають лише одну гривню), 50 тисяч гривень від міської влади, ще 50 тисяч від одного із спонсорів...

Якщо за часів президентства Кучми «Могилянка» була в немилості, то зараз на ювілей прибули віце-прем’єр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, перша леді країни Катерина Ющенко. Не забули про ювілярку представник ООН в Україні Френсіс О’Доннал та мер Чикаго Річард Майкл Дейлі.
Святкування відбувалося в чотирьох зонах, це – святковий ярмарок на Контрактовій площі, головна сцена у дворі альма-матер, сцена бароко у дворі староакадемічного корпусу та Козацький шлях навколо Могилянки.

...Ярмарок на Контрактовій почався зі щорічної акції «Чистий Сковорода». Попереду колони йшли студенти з відрами і швабрами, за ними ще тринадцятеро на ходулях, а завершували колону барабанщики. Поки з десяток студентів, наче бджоли, обліпили пам’ятник і вимивали осілий протягом року бруд, танцюристи на ходулях видавали свої ритмічні па, дуючи у свистки. Через півгодини під барабанний бій і свист колона рушила до «Могилянки».

Перекрита для руху транспорту Контрактова площа вирувала! У наметах – ярмарок та майстерні, де продавалися вишиванки, рушники, ложки, писанки та багато чого іншого. У майстернях можна було вчитися гончарства, виготовляти ляльки із соломи і тканини. Працювала книжкова виставка-продаж вітчизняних видань. А біля Гостиного двору виступав Зразково-показовий оркестр Збройних сил України. Там же відбулося козацьке шоу, де нарівні із козаками прийоми боротьби «спас» демонстрували і дівчата (їхнім спаринг-партнерам – хлопцям – можна було поспівчувати). Тут, а також на сцені бароко виступав театр «Могилянки». А ще – ансамбль під керівництвом Костянтина Чечені, кобзар Тарас Компаніченко та Ніна Матвієнко разом із тріо «Золоті ключі».

У дворі академії тих, хто прийшов у повному традиційному костюмі, безкоштовно пригощали кулішем та пивом, а інших – лише за брюхи. Стіни корпусів прикрашали інсталяції… А завершив свято ініціатор і натхненник етнічного фестивалю «Країна мрій» Олег Скрипка разом із гуртом «Гайдамаки».

Частина спудеїв, натхнені гаслом «Час плинний, Києво-Могилянська академія вічна…», провели мистецьку акцію «Пишемо історію», розмалювавши паркан на вулиці Волоській.

Vivat, Academia! Іван ДАНЮК