Чисті береги – чисті водойми

Не секрет, що останнім часом погіршився загальний стан столичних річок та озер. Виправити становище не вдасться без створення на їх берегах охоронних зон та прибережних захисних смуг. Тому ще 1998 року на замовлення ДКП «Плесо» розпочалася розробка їх проектів.

Щоправда, за чотири роки ВАТ «Київпроект» упоралося лише з документацією для Подільського та Оболонського районів. Тому з метою прискорення робіт із 2002-го замовником проектної документації стало Державне управління екології та природних ресурсів у місті Києві Мінприроди України. Виконавцем же й надалі залишилося ВАТ «Київпроект». Та й після цього стан справ не поліпшився, тому довелося укласти новий договір та затвердити календарний план робіт.

Протягом 2002-2004 років було розроблено схеми меж прибережних захисних смуг для водних об’єктів усіх десяти районів міста. Але через зволікання з розробкою, розглядом та погодженням проектної документації замовник так до кінця 2004 року й не подав її до Київської міської державної адміністрації на затвердження. Тоді, зважаючи на те, що роботи фінансуються з місцевого бюджету (Київський міський природоохороний фонд), функції замовника перебрало на себе Управління охорони навколишнього природного середовища КМДА. Воно ж уклало й новий договір із ДП «Інститут Київгенплан» на закінчення робіт.

Нині уже всі десять проектів погоджено в Головному управлінні земельних ресурсів. Залишилося узгодити деякі питання в Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища по Голосіївському та Дарницькому районах, а в Дніпровському басейновому управлінні водних ресурсів Держкомводгоспу України – по Оболонському, Печерському, Шевченківському та Солом’янському. У Державному ж управлінні екології і природних ресурсів у місті Києві до сьогодні розглянуто документацію лише чотирьох районів, що у свою чергу призводить до ще більшого затягування і так зірваних строків. До того ж, якщо проекти охоронних зон та прибережних захисних смуг Оболонського та Печерського районів отримали позитивні висновки, то Солом’янського й Шевченківського – негативні.

Таким чином, на жаль, діє й Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, з яким донині не погоджено проекти Голосіївського та Шевченківського районів.

Наразі готовий до втілення проект прибережних захисних смуг водних об’єктів Оболонського району, який найближчим часом буде передано на затвердження до КМДА. Затягування робіт із погодження проектної документації призводить до подальшого забруднення водойм та унеможливлює визначення земель водного фонду й передачу їх на баланс відповідній спеціалізованій службі, як того вимагає чинне законодавство. Тому в Управлінні охорони навколишнього природного середовища КМДА сподіваються, що Держуправління екоресурсів у Києві, на яке покладено погодження проектної документації, спільно з розробниками найближчим часом нарешті приведе її у відповідність до вимог чинного законодавства й передасть на затвердження до міськдержадміністрації. Аби нарешті розпочати розмітку охоронних зон та прибережних захисних смуг на місцевості.