«Хто вкрав у киян мільярд гривень?!»

Так називалася вчорашня прес-конфереція, на якій відповідь на це запитання дали представники Київради, Асоціації міст України та громад (АМУ) і Української партії «Єдність».

Хоча читачі «Вечірки», та й більшість киян, уже добре знають цю відповідь: Міністерство фінансів досі не повернуло до бюджету Києва 971,3 мільйона гривень, які за законом належать міській громаді. 7 жовтня це підтвердив Господарський суд Києва, але посадовці Мінфіну пішли зі скаргою до Апеляційного суду. А сам міністр тим часом – гайда на телебачення: мовляв, Київ жирує і хоче, бачте, грабувати Україну.

– Такі заяви пана Пинзеника не лише безпідставні й популістські, а й небезпечні: це намагання протиставити Україні громаду Києва, – застеріг міністра заступник Київського міського голови–секретар Київради, голова УП «Єдність» Володимир Яловий.

Він навів приклад «київського грабунку»: столиця перераховує стільки грошей до одного лише Пенсійного фонду, що якби тільки кияни-пенсіонери користувалися ними, то можна було б утричі підвищити їхні пенсії. Київ не лише не зловживає «своїм» законом про столицю, а й не вимагає від держави навіть половини того, що ним передбачено. «Київ завжди з розумінням ставився до проблем держбюджету, ми йшли на компроміс. Столиця ніколи в повному обсязі не забирала цих коштів, але тепер терпець урвався», – наголосив Володимир Яловий.

Річ у тім, що депутати міськради розподілили цю суму в міському бюджеті на соціальні виплати, погашення різниці в комунальних платежах, на закупівлю нових автобусів, тролейбусів, будівництво метро тощо. Проте уряд не лише не повертає боргів, а й намагається наступного року в 1,5 раза збільшити вилучення з місцевих бюджетів. І це при тому, що нинішнього року з 32 мільярдів гривень, які заробляє Київ, місту залишилося 4,7 мільярда.

Учора представники профспілок міста та Українська партія «Єдність» пікетували Кабмін, а їхні лідери, зокрема Володимир Яловий (на знімку), намагалися зустрітися з прем’єр-міністром. Але мали розмову лише з першим віце-прем’єром С.Сташевським, від якого, за словами В.Ялового, отримали моральну підтримку. «Уряд Єханурова має зрозуміти, що кияни знають, що з їхньої кишені фактично вкрадено майже мільярд гривень», – каже В.Яловий. «Як знають і те, що в державному бюджеті тим часом збільшено видатки на утримання центральних органів влади, удесятеро підвищено зарплату «губернаторам», – додав віце-президент АМУ Мирослав Пітцик.

Київ – столиця, а тому її голос почули. Але таким же криком волають й інші міста й містечка. Адже, за словами М.Пітцика, «щороку уряд обдурює місцеві громади десь на 10 мільярдів гривень». Місцеві бюджети перетворюються на каси з виплати зарплати. Більше нічого з їхнього рахунку невдовзі не можна буде придбати ні для лікарень, ні для шкіл. У деяких регіонах доходить до того, що на утримання одного хворого в лікарні виділяється 10 копійок – гривню. Що казати про «глибинку», якщо Київ уперше цього року взяв кредит у Держказначействі на виплату зарплати бюджетникам. Маючи свого мільярдного боржника в особі держави!

– А тим часом люди звинувачують місцеву владу, що води нема в якомусь місті, що тролейбуси погано ходять у Києві. І правильно звинувачують – у тому, про що досі мовчали. Першим заговорив Київ, і велика подяка столичній владі, що вона розпочала цей процес, – каже Мирослав Пітцик. – Уже й інші громади готуються до суду. Ситуація набагато серйозніша, ніж це здається Пинзенику.

«Уряд хоче бути благодійником для народу за його ж рахунок, латану свитину знімаючи з громад», – обурюється депутат Київради Володимир Головач.

«Більше не мовчатимемо, а пояснюватимемо людям, стоятимемо до кінця, як це пообіцяв робити й Пинзеник. Побачимо, чим це обернеться для декого, зокрема Пинзеника», – зауважив В.Яловий. І зробив прогноз: «Це обернеться його відставкою».

І справді: вже тепер в експертів-економістів виникають думки, що міністр фінансів погано спрацював за рік, а тепер намагається «залатати дірки» держбюджету за рахунок киян.

…Під київською мерією продовжують стояти намети партії «Реформи й порядок», яку очолює пан Пинзеник. Її партійці, котрі пропонують аж двох своїх претендентів на посаду мера, скаржаться на міські проблеми. Чи там шукають винних?