Телебаченням керуватимуть церкви?

Здавалося б, Помаранчева революція кардинально змінила ситуацію в українській журналістиці й надала набагато більшу свободу ЗМІ. Однак є такі журналісти, котрі впевнені, що наразі стан справ у засобах масової інформації навпаки погіршився. Виявляється, напередодні парламентських виборів відбувається «зачистка» медіа-простору. Саме на цьому наголошує організація «Медіарада», яка присвятила проблемі круглий стіл.

 Представниця Першого Національного скаржилася на нове керівництво НТКУ, а журналіст із КРТ згадував про тиск на канал. Але найбільше від присутніх дісталося Нацраді з питань телебачення й радіомовлення та її голові Віталію Шевченку. На думку керівника «Медіадому» Миколи Княжицького, Нацрада залежна від влади. Крім того, вона нібито обмежує розвиток теле- і радіомовлення, бо видає каналам ліцензії. Пан Княжицький пропонує передати цю функцію Держкомінформу. Дивно чути це від колишнього члена Нацради (за часів Кучми). А хіба Держкомінформ, урядова структура, буде менш залежна, ніж конституційний, колегіальний орган.

Учасники круглого столу приписують голові Нацради тиск на  ЗМІ, бо він звернувся до телеканалів із проханням обмежити політичну рекламу до офіційного початку виборчої кампанії. Під час засідання роздавали інформаційний дайджест, де Нацраду звинувачували в тому, що вона не розуміється на... сексі й не відрізняє еротику від порнографії.

Микола Княжицький упевнений, що  потрібно  створити громадське телебачення, а при ньому сформувати наглядову раду,  у складі якої  будуть представники всіх фракцій Верховної Ради, громадських організацій, а також церков. Тільки який  стосунок має релігія до телебачення?..

Та найближчим часом ми навряд  побачимо новий український канал. Принаймні, народний депутат Ігор Шурма переконаний, що влада не створить суспільного телебачення до виборів.  Ніби це справа одного-двох місяців.

Звичайно, становище українських мас-медіа не ідеальне: вони не стали настільки вільними, як у найдемократичніших державах. Проте опозиційних видань нині багато. Вони начебто нормально функціонують і ніхто їх не «зачищає».