Для трьох Ромео три Джульєтти

Переконана: ця історія хвилюватиме доти, доки житимуть на землі люди, навіть якщо не всі підніматимуться до таких вершин кохання, як шекспірівські Ромео і Джульєтта.

Сьогоднішня прем’єра трагедії – це дванадцяте звернення франківців до творчості великого драматурга. Нагадаємо: на цій сцені в різний час йшли «Сон літньої ночі», «Багато галасу даремно», «Макбет», «Дванадцята ніч», «Король Лір», «Приборкання норовливої», «Отелло».

Це по суті вистава Валентина Козьменко-Делінде. Він – автор проекту, режисер, сценограф і художник з костюмів. Він один із тих митців, які в середині 80-х років минулого вже століття відкривали для української сцени нову театральну естетику. Згадаймо хоча б його постановки на франківській сцені «Сон літньої ночі» Шекспіра, «Кар’єра Артуро Уї» Брехта, «Прощання в червні» Вампілова, виставу «Сни за Кобзарем», яка удостоєна «Київської пекторалі» аж у п’яти номінаціях.

Особливий хист має режисер, працюючи з молодими. Обіцяє бути цікавим і його сценічне прочитання «Ромео і Джульєтти». У  цій виставі поряд із уже знаними артистами Остапом Ступкою, Інною Капінос, Василем Мазуром, Олегом Стальчуком, Козьменко-Делінде представлено  молодь. Так, у ролі Джульєтти – аж три юні актриси – Ксенія Баша-Довженко, Анастасія Добриніна, Анжеліка Савченко. У ролі Ромео – теж троє: Павло Піскун,  Дмитро Чернов та студент НУТКТ імені І.Карпенко-Карого Володимир Абазопуло. Знайомі прізвища у молодих акторів додають якоїсь сімейності цій виставі. Втім на сцену вийдуть не лише діти, а й онуки маститих.

У ролі Ескала  буде 19-річний студент Національного університету культури і мистецтв Дмитро Ступка, онук уславленого Богдана Ступки. Вже вдруге. Десять років тому, в ролі того, кому «тринадцятий минало», він дебютував у виставі «Сни за Кобзарем» у постановці того ж В.Козьменка-Делінде.

«Вистави за Шекспіром – пам’ятний на все життя старт для молодих акторів, – зауважує художній керівник театру Богдан Ступка. – Шекспіра грати складно: треба розробляти і дихання, і голос, працювати і «на балкон», щоб тебе почули, але це – чудова школа для молодих».