Росія шукає вхід, Україна вихід

Усі погоджуються, що за часів нової влади відносини з Росією суттєво погіршилися. Проте після відставки Юлії Тимошенко в українсько-російських взаєминах можуть відбутися суттєві зміни. Можливо, Москва навіть надасть свою підтримку  екс-прем’єрці. Саме цьому питанню присвятили круглий стіл «Любовний трикутник: Ющенко, Тимошенко, Росія».

Експерт російського Інституту національних стратегій Станіслав Бєлковський впевнений, що Кремль поступово починає демократичніше ставитися до України й підтримує контакти із багатьма політиками. Просто наразі невідомо, хто ж переможе в березні наступного року. Та й навряд чи якась одна сила зможе самостійно сформувати парламентську більшість та уряд. Політолог Володимир Маленкович вважає, що скоріше за все буде створена коаліція навколо Юлії Тимошенко або з’явиться альянс Віктора Ющенка, Віктора Януковича та Володимира Литвина. Тому Володимир Путін «дружитиме» і з президентом, і з лідеркою БЮТ, а також з Віктором Януковичем, Юрієм Єхануровим та представниками проросійських партій.

Підтримка Росією Юлії Тимошенко – сподівання, що вона очолить нову українську опозицію. Не факт, що екс-прем’єр довго йтиме паралельним курсом із президентом. Політолог Дмитро Видрін  очікує перетину цих курсів. Бо в політиці не завжди діють закони математики й паралельні прямі перетинаються.

Загалом же, на думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, позиція Росії полягає в тому, аби впливати на ситуацію в Україні. Кремль хоче мати якомога більше ключів від дверей української політики.

Основний метод впливу, безумовно, – ціни на енергоносії. Чинник російського газу поступово стає ключовим у відносинах двох країн. У такій ситуації Україні доцільно установити цілком економічні взаємини з північним сусідом: мовляв, хай вартість газу зросте до ринкового рівня. Звичайно, економіка постраждає, але тоді ми не будемо принижуватися та йти на поступки в політиці заради дешевих енергоносіїв. І це буде новий етап у відносинах з Кремлем – прагматичний та рівноправний. Така позиція вигідна для обох держав.