Хоч зараз вір, хоч навесні перевір

Якби парламентські вибори відбулися наприкінці вересня, тобто на півроку раніше офіційної дати, до Верховної Ради потрапили б представники семи політичних сил. Жодна з них не мала б більшості, хоча трійка лідерів посіла б дві третини депутатських місць. Це випливає з дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), фахівці якого з 13 по 25 вересня опитали 2015 жителів 110 населених пунктів України.

Порівняно з попередніми опитуваннями, впадає в око стрімкий ріст рейтингу Партії регіонів і послаблення позицій Народного союзу «Наша Україна». Хоча вони, а ще Блок Юлії Тимошенко, мають  майже однаковий результат: ПР – 20,9 відсотків, НСНУ – 20,1, БЮТ – 19,5. Зі значним відривом «йдуть», долаючи прохідний бар’єр, КПУ  – 9,5%, СПУ – 6,6, НПУ – 4,6, ПСПУ – 3,5. Звісно, під час голосування їм можуть зашкодити партії-клони, яких соціологи нині не брали до уваги. Бо, якщо пані Вітренко, наприклад, важко сплутати з кимось іншим, то три комуністичні партії можуть збити з пантелику багатьох. Нажив собі конкурента й Олександр Мороз, розпустивши Харківську організацію СПУ і виключивши з партії її лідера, нардепа В.Гошовського. Останній  позавчора заявив про створення нової сили – «Соціалістичної України». Щоправда, ця партія вже не встигає у найближчий передвиборний потяг. Але ж наступні вибори не останні для Мороза. Як і для Володимира Литвина: незважаючи на те, що його НПУ ще не дуже рейтингова, але її лідер, згідно з цим дослідженням, має найвищий рівень довіри українців – 37,8 відсотків. Обійшов він у вересні навіть Віктора Ющенка, якому довіряють 37,4 відсотка. Юлії Тимошенко довіряє 33,5 відсотка опитаних – переважно в західному і центральному регіонах, де впав рівень довіри до Ющенка. Вочевидь, він частково «перекинувся» на відставну прем’єрку. А нинішній прем’єр поки що здобув лише 13,5 відсотка довіри. Найменше респонденти довіряють Петрові Порошенку – 2,6% і Роману Безсмертному – 4,9%. Мабуть, це – результат звинувачень на їхню адресу з боку Олександра Зінченка та інших політиків. Адже, приміром, у правдивість заяв того ж Зінченка  вірить 40 відсотків опитаних, а лише 2,5% довіряють спростуванням «зінченкових наклепів» із боку Порошенка. 36 відсотків не вірять обом. 47 відсотків опитаних підтримують рішення Президента відправити у відставку і Тимошенко, і Порошенка. Однак 28% кажуть, що треба було Юлію Володимирівну залишити. За Петра Олексійовича «заступилися» лише два відсотки. Ще сім відсотків вважають, що не треба було звільняти нікого.

Нині важко вгадати, в опозиції вже Тимошенко, чи ще йде «паралельним шляхом» із Ющенком. А тому соціологи поцікавилися у людей, чи підтримують вони нинішню позицію (не вказуючи її особливості) Юлії Володимирівни. «Підтримуємо!» – відповіли 26%. «Ні!», – зауважили 30%. Але найцікавіше інше: найбільше респондентів (32%) теж, як і соціологи, не знають, «де вона і з ким», вимагають від Тимошенко чіткіше визначитися.

Цікавим є й ще один етап дослідження. Виявляється, до усіх «помаранчевих» політиків люди «за останній місяць почали ставитися гірше»: до Порошенка – 28,3%, Ющенка – 27,2%, Тимошенко – 24,8, Литвина – 5,6, «дісталося» навіть Єханурову – 1,6%. «Краще почали ставитися» до Тимошенко – 14,2%, Ющенка – 11,4, Литвина – 8,9, Єханурова – 5,8, Порошенка – 0,6 відсотків. На жаль, не досліджував чомусь КМІС рівень довіри після останніх подій до політиків «старої» опозиції. Утім цю загадку можна відгадати й власними силами: коли владою розчаровуються, то шукають «кумирів» у інших таборах.