Школа для «Царського села»

Невдовзі в Старонаводницькій балці (цей мікрорайон відомий під назвою «Царське село») з’явиться унікальна споруда, аналогів якої в Україні ще немає. Назва її – середня загальноосвітня школа. Але що то буде за школа!

Проект будівництва закладу ХХІ століття на розгляд архітектурно-містобудівної ради представила творча архітектурна майстерня відомого зодчого Яноша Віга. Замовник – Печерська райдержадміністрація – приділяє велику увагу проекту. Це стало зрозуміло хоча б із того, що її представляв особисто голова РДА Анатолій Коваленко. До обговорення присутні з цікавістю розглядали креслення, макет і планшети. А подивитися було на що. Уявіть два поєднані основами чотириповерхові трикутники, один із яких суцільно скляний. Під склом – зимовий сад. В іншому трикутнику – 24 класи, допоміжні приміщення, два басейни, актовий і кінозали. Поряд ще один трикутник, з’єднаний критим переходом зі школою. То спортивний комплекс із двома спортзалами, роздягальнями, душовими. Трохи осторонь, поряд із тенісними кортами, зведуть шкільний стадіон. Можливо, до нього теж вестиме підземний перехід. Для майбутніх 600 учнів створять усі належні умови, навіть нормативні площі буде збільшено до 21,7 квадратних метрів на кожного школяра.

Із розповіді автора проекту Яноша Віга ми дізнавалися про унікальність споруди. Скажімо, вперше архітектор запропонував особливу систему вентиляції, яку назвав «антикондиціонуванням». Головну роль у ній відіграватиме зимовий сад, на який виходять вікна всіх класів. Особливим буде і скло – воно здатне самоочищуватися.

Зазвичай прискіпливий керівник «Київдержекспертизи» Анатоль Кармінський цього разу був незвично поблажливим, сказавши: «Ефектно і красиво». Але свої зауваження все ж висловив. Були вони здебільшого не до самого проекту, а, наприклад, автостоянки поряд зі школою. Розрахована вона на 12 авто, «але, на мою думку, – сказав пан Кармінський, – чи потрібна тут стоянка взагалі? Цю зону варто зробити пішохідною, і ми в цьому вам допоможемо».

Звучали й думки щодо залучення інвесторів, адже розрахункова вартість нової школи – 42 мільйони гривень, і дехто висловив сумніви у спроможності Печерської РДА профінансувати будівництво. Анатолій Коваленко, як мені здалося, навіть образився. Взявши слово, він розповів, що районна влада має такі кошти. Від Анатолія Андрійовича ми дізналися про реконструкцію школи № 47, де зведуть прибудову з басейном, фінансування будівництва в «Царському селі» дитсадка, вартість якого 90 мільйонів гривень, та інші плани. Пан Коваленко, до речі, нагадав, що невдовзі на містобудівну раду буде винесено проект забудови вулиці Командарма Каменева, де з’явиться елітний мікрорайон.

Головного архітектора столиці Василя Присяжнюка ми запитали, чи триватиме подальша забудова «Царського села»? Ні, відповів Василь Федорович. Житла тут більше не зводитимуть. З’являться лише дитсадок і школа. Планується будівництво внизу вулиці Старонаводницької, вздовж гори, на якій розташовано Зверинецьке кладовище. За нормами, при максимальній щільності забудови у Києві має бути 500 жителів на гектар території. У «Царському селі» буде привільніше – трохи більше 300 жителів: «Мікрорайон у Старонаводницькій балці площею близько 10 гектарів. З урахуванням усіх житлових будинків тут проживатимуть близько 10 тисяч осіб».