Зима обіцяє бути ситою

Про те, щоб столичні комори були наповнені вщерть всілякими овочами й фруктами – свіжими, заквашеними та засоленими – у Києві подбали заздалегідь. А скуштувати цю смакоту можна і тепер, не чекаючи зими: запасів вдосталь – варто лишень відвідати ярмарки, котрі триватимуть аж до грудня.

Начальник Головного управління з питань торгівлі та ринків Василь Щербенко запевнив, що впродовж останніх років у столиці загалом удавалося забезпечити попит населення на основні споживчі товари та зробити їх доступними покупцеві. Не став винятком і цей рік. «Уже заготовлено 79 тисяч тонн зерна – при завданні 73 тисячі, а це – чотиримісячний запас столиці!» – наголосив пан Щербенко. Він розповів, що Київ також повністю забезпечено крупами, макаронними виробами та іншими продовольчими товарами. Але не обійшлося і без проблем, найболючіша з яких – різке підвищення цін на цукор. «Аби її розв’язати, Києву виділили 4,5 тисячі тонн цукру для реалізації в торговельних мережах і ще 4,4 тисячі тонн – як додаткові ресурси, – пояснив пан Щербенко. – Загальні ж обсяги отриманого з держрезерву цукру становлять 6,4 тисячі тонн – майже восьмимісячний обіг його продажу в столиці».

Щодо завезень, переробки та закладання на зберігання плодоовочевої продукції, то цьому неабияк посприяли вітчизняні товаровиробники 23 областей України, з якими столиця уклала угоди. На створення запасів передбачено майже 16 млн. грн. Картоплю до столиці завезли переважно з Київської, Житомирської та Чернігівської областей. Міські комори уже наповнили нею на 65 відсотків від запланованого (понад 3 тис. тонн), цибулею – майже на 95 відсотків (2,7 тис. тонн). Буряками поки що запаслися лише наполовину (742 тонни), а морквою ще менше – тільки на 40 відсотків (817 тонн). Найкращих ліків від грипу – часнику – заготовлено 59 тонн (91 відсоток від запланованого). Час для завезення решти овочів і фруктів ще є, тож хвилюватися киянам нічого. Пан Щербенко навіть пообіцяв, що «закладання на міжсезонне зберігання завершать достроково – до 15 жовтня». На стадії завершення й заготівля капусти білоголової (уже завезено 285 тонн) та зерняткових плодів (463 тонни). Щодо завдань із переробки плодоовочевої продукції, то їх уже виконали й навіть перевиконали: по огірках – на 3 відсотки (560 тонн), по томатах – на 1 відсоток (604 тонни). Кавунів теж запасли на 3 відсотки більше від запланованого – загалом близько 100 тонн. Тож посмакувати буде чим. А оцінити роботу столичних заготівельників та якість продукції, яку вони пропонують, усі бажаючі можуть на районних ярмарках.