Від Братислави до Монтевідео вирують пристрасті на фінішній прямій

Сьогоднішні матчі в європейських відбіркових групах визначать ще трьох світових фіналістів, а також учасників стикових двобоїв, жеребкування котрих відбудеться в п’ятницю. Крім того, мають з’ясуватися й четверта команда Центральної Америки та п’яті азійська і південноамериканська, котрим також доведеться випробовувати свою долю в плей-оф. От про це й поговоримо за кілька годин до «моменту істини».

Європа звично в епіцентрі світових футбольних подій, оскільки саме тут і конкуренція найвища, і передбачуваність підсумку змагань найнижча. До нашого фокусу потрапили дві групи: третя, в якій друге призове місце розіграють в очному протистоянні словаки та росіяни, а також четверта, в якій безпосередньо зійдуться головні претенденти на другу позицію – ірландці та швейцарці. Східноєвропейські команди мають перевагу в тому, що їх уже не лякають можливими підніжками конкуренти чи підступні аутсайдери. Тут, як і заведено: або пан, або пропав. На боці словаків – фактор свого поля й можливість обмежитися нічиєю, яка для них рівнозначна перемозі. Хоча саме це, як на нас, може зіграти з ними злий жарт: спокуса «окопатися» на своїй половині поля насправді велика, а от її наслідки – зазвичай плачевні. З інших обставин виокремимо такі: словаки, потужно провівши минулий рік і першу половину нинішнього, дещо здали влітку і нині мають вигляд занадто виснажених емоційно та фізично. Росіяни, навпаки, саме зараз на піднесенні. Проте це воістину «матч усього життя» для маленької Словаччини, тому й сили футболістів можуть примножитися в найпотрібніший момент. Інша група з «фокусу» складніша. Так, Франції до загальної перемоги, що називається, рукою подати – Кіпр у рідних стінах Зидан із товаришами мають обігрувати, що називається, із зав’язаними очима. Та, по-перше, французи вже подивували світ двома безбарвними нічиїми з Ізраїлем. А по-друге, нічийні результати в обох зустрічах за участю фаворитів можуть насправді перевернути все з ніг на голову. Решта відбіркових матчів у Старому Світі цікава насамперед тим, хто з так званих «других» команд опиниться на мундіалі без додаткового відбору: або Чехія чи Румунія – з першої групи, або Швеція – з восьмої. Третього варіанту в цій номінації не існує.

Азія зі скандалами та розчаруваннями таки наближається до міжконтинентального плей-оф. Її п’ятим повпредом на міжнародній арені стануть або Бахрейн, який здобув гостьову нічию в Ташкенті, або Узбекистан. Місяць тому ці команди зустрілися в пострадянській державі, й гості поступилися з мінімальним рахунком. Однак тоді грубо помилився (на користь бахрейнців) японський арбітр, і Азійська конфедерація футболу не знайшла нічого кращого, як переграти матч узагалі. Тепер Узбекистан, завдяки голу киянина Шацьких, зіграв унічию – 1:1. А отже, скористалися скандалом опоненти. Переможець двобою, який стане відомим сьогодні, змагатиметься за путівку до Німеччини з четвертою командою Центральної Америки.

Центральна Америка в очікуванні сьогоднішніх вирішальних матчів Тринідад і Тобаго – Мексика та Гватемала – Коста-Рика. Найважливіше, що в обох випадках кандидатів у призери влаштує тільки перемога, а ця подробиця неабияк примножує континентальний ажіотаж. Для гостей, щоправда, зустрічі не мають турнірної ваги: мова виключно про престиж. Однак і його в регіоні зазвичай цінують не меншою мірою, ніж очки в актуальному реєстрі.

Південна Америка затамувала подих у передчутті локального тріумфу колишнього світового гранда. Уругвай має найреальніші шанси стати п’ятою командою в регіоні й фактично забезпечити собі місце на мундіалі, бо переграти австралійців у міжконтинентальному плей-оф уругвайцям таки до снаги. Та перед цим дворазові чемпіони світу мусять узяти гору над Аргентиною, а це складніше стократ!..