Єханурова обнадіяли

Завершився перший офіційний візит  нового керівника українського уряду до Брюсселю, в ході якого Юрій Єхануров вислухав від голови Європейської Комісії Жозе Мануеля Баррозу не тільки перелік необхідних для України завдань на європейському шляху, а й підбадьорливі слова, що місце України – в Європі. Але оглядачі звертають увагу, що в труднощах на цьому шляху винна не лише Україна, а й ЄС.

Європейці уже розчаровані тим, що відбувається в Україні, особливо через останні корупційні звинувачення на адресу високопосадовців, зазначив аналітик лондонського центру «Економіст» Стюарт Генсел. За його словами, подолати спадщину колишнього президента Леоніда Кучми виявилося важче, ніж сподівалися під час Помаранчевої революції.

Але, що добре вдалося Юрію Єханурову в Брюсселі, пише «Інтернашонал Гералд Триб’юн»,  так це переконати ЄС, що Україна далі йде шляхом реформ. Однак не лише від європейців залежить євроатлантичне майбутнє України, а й від інших країн, особливо ж США. Згадаймо, що лише після дзвінка з Вашингтона європейці одноголосно погодилися розпочати переговори з Туреччиною.

Цю країну останнім часом порівнювали з Україною. Відомий брюссельський аналітик, директор Центру європейської політики Джон Палмер сказав, що переговори щодо вступу Туреччини до ЄС, відкривають і широкі можливості для України. Палмер вважає, що прийнятний для Європейського союзу термін, коли Україна може вступити, – це 2018 рік. Водночас Жозе Мануель Дюрао Баррозу наголосив: «Вступ Туреччини, гадаю, можливий, але будьмо цілком відверті, як і для кожної країни, він не є гарантованим і автоматичним. Ми не знаємо, які будуть Туреччина, Європа та світ через 10-15-20 років. Ми не знаємо, тож працюємо задля цієї мети».