Влада сприятиме багатодітним

Відбулося робоче засідання комісії з питань створення та функціонування дитячих будинків сімейного типу у Шевченківському районі.

Попри Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та розпорядження міської адміністрації про запровадження сімейної форми державної опіки, у цій новій справі ще багато підводних рифів, які заважають створенню таких благодійних закладів.

Шевченківці мають уже до кінця року організувати в районі перший такий заклад. А це означає, що потрібно підшукати відповідні приміщення для помешкання сім’ї, підібрати й навчити батьків (постанова зобов’язує взяття під опіку не менше п’яти дітей). І кожен пункт тягне за собою ще безліч невирішених проблем. Це і вдосконалення нормативно-правової бази, і вибір джерел фінансування, і оформлення земельної ділянки під будинок, чи виділення багатокімнатної квартири, облаштування побуту та соціальний супровід майбутньої сім’ї.

З цією метою розроблено програму спільних дій. Управління праці та розподілу житлової площі займеться пошуком таких житлових приміщень, які б відповідали спеціальним нормам. Фінансове управління має визначити джерело фінансування та виділити кошти на обладнання приміщень. А відділ у справах сім’ї та молоді, служба у справах неповнолітніх, районний центр соціальних служб для молоді, управління освіти, охорони здоров’я, центр у справах сім’ї та жінок – підібрати батьків-вихователів для дітей-сиріт та підготують їх до цього важливого кроку.

Надія Суходольська, Антон Вікторович