Бюджет має бути більшим

Учора продовжила роботу сесія Київради, що розпочалася минулого четверга. Тоді депутати втомилися розглядати земельні питання і половину їх відклали  надалі.

Близько години у залі не було кворуму. Головуючий, заступник міського голови – секретар Київради Володимир Яловий навіть назвав прізвища тих, хто присутній, а хто – ні. Нарешті їх зареєструвалося 63 і робота розпочалася. Цього разу до кожного земельного питання ставилися прискіпливо, тому із майже 130 ухвалили лише половину, а то й менше. Не раз виникали ситуації, коли «на пропозицію когось із депутатів» проводили переголосування, здебільшого із негативним результатом. Тоді питання знімалося з розгляду «на довивчення і перенесення до порядку денного наступної сесії». Слід подякувати народним обранцям за те, що вони намагалися створювати у подальшому якнайменше конфліктних ситуацій, пов’язаних із будівництвом. Зокрема, відхиляли всі пропозиції виділити земельні ділянки у зелених зонах.

Скориставшись слушною нагодою, ми запитали голову постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимира Присяжнюка: «Яким може бути бюджет столиці 2006 року?»

– При формуванні бюджету міста слід виходити з положень чинного Закону «Про столицю України – місто-герой Київ». У статті 19 цього закону сказано, що дохідна частина бюджету Києва повинна бути не меншою, ніж 50 відсотків усіх зборів і податків на теренах столиці. За нашими підрахунками, це – близько 19 мільярдів гривень. Водночас Мінфін «спускає» нам цифру, яка становить 5,5 мільярда. Київська влада і особисто Олександр Омельченко налаштовані рішуче відстоювати інтереси столиці на базі чинних на сьогодні законодавчих актів. Якщо минула влада намагалася нас «нагинати», і частково їй це вдавалося, то сьогодні інші реалії, тому очікуємо, «що верховенство закону буде не лише в діяльності регіональних громад, а, насамперед, в діях центральних органів влади.