Різниця в три відсотки

Ім’я майбутнього президента Польщі стане відоме лише після другого туру виборів, який відбудеться 23 жовтня. У першому турі представник ліберальних консерваторів із партії «Цивільна платформа» Дональд Туск здобув перемогу з невеликою перевагою, набравши 36 відсотків голосів.


Другим став мер Варшави Лех Качинський, за якого проголосувало 33 відсотки виборців. Він представляє Націонал-консервативну партію «Право і справедливість», яку очолює його брат-близнюк Ярослав. Усього на посаду глави держави балотувалося 12 кандидатів. Нинішній президент Олександр Кваснєвський, згідно з конституцією, не мав права претендувати на третій термін, але, схоже, це його не дуже хвилювало, адже, як відомо, нині він чи не найголовніший предендент на крісло генсека ООН.

Брати-близнюки Качинські довго були схожими на радянських «електроніків». У 12 років вони прославилися, зігравши близнюків у фільмі «Про двох, які вкрали місяць», що став класикою польського дитячого кіно. Однак хлопці виросли і тепер відомі ще й завдяки успіхам на політичній арені Польщі.

Лех Качинський свого часу обіймав посади міністра юстиції та генерального прокурора Польщі. Імідж у нього, за визначенням «Дзеркала тижня», самотнього шерифа, який оголосив справжню війну корупціонерам (хоча, як пишуть російські ЗМІ, сам Лех Качинський – із когорти олігархів). Водночас його вважають людиною, яку не зіпсувала сучасна Європа: Лех відмовляється визнавати права сексуальних меншин, свого часу навіть заборонив у Варшаві гей-парад. Саме тому Леху Качинському не дуже раді в ЄС, адже ставши президентом, він зможе перешкоджати легалізації гомосексуальних шлюбів чи абортів, що вже стало справжнім цивілізаційним здобутком у старій Європі.

Не надто зрадіють його перемозі в Росії та Німеччині. Адже, як і його брат Ярослав, Лех не приховує образи на Радянський Союз, який тепер асоціюється з Росією. Окрім того, саме Лех Качинський, перебуваючи на посаді мера Варшави, доручив спеціальній комісії підрахувати, скільки німці винні полякам за знищення гітлерівцями Варшави. Натомість США, з перемогою Качинського, здобудуть у Європі вигідного союзника. Водночас співвітчизники Леха сподіваються, що він змусить Європу більше поважати Польщу.

А ось Дональд Туск, чиє ім’я досить популярне серед карикатуристів (оскільки асоціюється з голівудським героєм Дональдом Даком), – розумно консервативний. Це людина принципова та водночас компромісна. Коли в Білорусі виник конфлікт навколо тамтешнього Союзу поляків, Дональд Туск очолив варшавську делегацію та зумів залагодити справу без конфлікту з офіційним Мінськом, що й надало йому неабиякої популярності.

Зрештою, хто б не переміг, сподіваємося, що польська політика щодо України не зміниться.