Титул гарантує повагу

Але не  безхмарну перспективу

Волейбольні перегони, за традицією, почалися в обох номінаціях – і жіночій, і чоловічій – одночасно і за схожою схемою: двоколові турніри зі спареними  роз’їздами. Дещо незвичним, як на попередні роки, виявився передстартовий розклад сил: обоє чемпіонів, за оцінками незалежних експертів, основними фаворитами нового сезону не вважаються.

Щоправда, для жіночого турніру ця ситуація була прогнозованою заздалегідь:  черкащанки, відібравши чемпіонський титул у «Дженестри» після кількарічної перерви, не залишили одеситкам і їхньому амбіційному наставникові Ігореві Філіштинському нічого іншого, крім очевидного бажання реваншуватися без істотних зволікань. А кадрові втрати, що їх звично зазнав у міжсезоння «Круг», який відтепер не може розраховувати в атаці на потужного  минулорічного лідера Цокур, ослабили ударний потенціал чемпіонок України. «Не скажу, що ми неодмінно виграємо турнір у національній суперлізі, проте маємо для цього всі можливості», – скромно запевнив одеських шанувальників волейболу Філіштинський. Фахівці переконані, що саме так і буде: в чемпіонській дуелі «Круга» та «Дженестри» вони віддають перевагу команді з Південної України. Тим часом на старті сезону і фаворит, і чемпіон  зіткнулися з неабияким опором безпретензійних, здавалось би, учасників суперліги. Черкащанки в рідних стінах поступилися дебютанткам із Євпаторії в одній партії, а одеситки – навіть в двох запоріжанкам,  укомплектованим переважно юніорками. Натомість ініціативу в боротьбі за третій комплект нагород захопила «Сіверськодончанка» з однойменного міста на Луганщині, яка відібрала два очка в іншого черкаського клубу – «Хімволокна».

Ситуація в чоловічому турнірі ледь не докорінно змінилася в міжсезоння, коли наш флагман останніх років – харківський «Локомотив», позбавлений фінансової підтримки і організаційної сталості, розпродав основний склад. А відтак статус головного фаворита чемпіонату перебрав на себе найзаможніший і найкраще укомплектований колектив – «Маркохім» із Маріуполя. Не дивно, що в першому турі його перевага над амбітною «Загравою» з Макіївки виявилася беззаперечною. Тоді як харківські залізничники та черкаський «Азот» обіграли конкурентів із скрипом, до того ж – не в останню чергу – завдяки  психологічній нестійкості суперників, основні ролі в яких відігравали вчорашні дублери. Але навіть надмірна повага, що її виявляють до грандів волейбольні провінціали, не гарантує претендентам на медалі безхмарної турнірної перспективи. Це припущення беззаперечне, як і той факт, що Київ і столична область опинилися знову на задвірках воістину народної гри, поступившись ініціативою та місцем під сонцем командам визнаних промислових центрів із Донбасу, Слобожанщини, Черкас, а також із Одеси.