Нап’ємося з горя, поки дешево

Останнім часом народ хвилюється, бо з усіх усюд тільки й чути, що невдовзі й лікеро-горілчані вироби подорожчають. Державний монополіст «Укрспирт», мовляв, підвищує ціну на свій продукт, без якого заводи, що виготовляють хмільну продукцію, геть зупиняться. До речі, нездорові настрої в народі, що не бажає нової повальної тверезості, роздмухують саме господарі та керівники таких підприємств.

Але давайте спробуємо розібратися, панове підприємці! У тому ж «Укрспирті» повідомили, що вартість 1 літра (зауважте!) чистого 96-градусного спирту нині не перевищує й трьох гривень. А де ви бачили навіть півлітра горілки міцністю не вище, ніж 40 градусів дешевшою за 10 гривень? На її виготовлення, до речі, пішло спирту лише на 1,5 гривні. Нехай ще вдвічі більше витратили на виготовлення з нього хмільного напою та на транспортування готової продукції до магазину. Тепер, подивившись на цінники в торговельних закладах, кожному неважко підрахувати, які прибутки мають горілчані фірми та їх власники.

Якби «Укрспирт» і підвищив ціни на свою продукцію аж на 25 відсотків, це вийшло б усього 75 копійок на 1 літр. У підприємців, згодьтеся, прибутки стануть не набагато меншими. Та вони, бачте, навіть і заради великої прихильності до нової влади не бажають поступитися жодною копійкою, хочуть здерти її з народу. Отаке-то однобоке порозуміння бізнесу і влади у нас виходить. Товстосуми ще й ображаються, що їх, мовляв, притиснули та зобидили. Що вже нам, простим громадянам, говорити? Хіба, що напитися з горя…